mandag 24. august 2020

Smykke til Nora Gulbrandsen

Hommage til:
Nora Gulbrandsen
Født 1894- 1978
Norsk keramiker og designer.
 Vi kjenner henne som Norges første kvinnelige industridesigner med virke som sjefsdesigner fra Porsgrunn Porselænsfabrik. 


   

 Nora Gulbrandsen:  Født i Kristiania 1894.
Hun ble utdannet ved statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1923-27 i keramikk og design.
Porsgrunn Porselænsfabrik (PP) ansatte henne som designer, der hun ble kunstnerisk leder fra 1928-1945. Allerede i 1929 ble hun sjefs-designer og derved Norges første kvinnelige industridesigner. Hun var en målbevisst og sterk kvinnelig leder.

Fargevalget hennes var ganske utradisjonelt og moderne i sin tid. Hun var inspirert og meget opptatt av Bauhaus-skolen sin enkle stil. Art Deco er stilen, med de kubistiske formene og der funksjonaliteten ble vektlagt.
Dette svarte serviset (bildet) er nok det hun er aller mest kjent for, det ble en bestselger og laget i mengder ved PP. Som kunstnerisk leder la hun om hele produksjonen ved fabrikken, til moderne tidsriktig 30 talls-stil i starten også fulgte trendene videre inn i nye moderne stilarter, til hun sluttet i 1945. Hun designet 180 ulike modeller i sin tid på PP. Regner man enkeltdeler i servisene snakker vi om 300 ulike design.

Ved siden av sitt arbeidet ved Porsgrund tegnet hun ulike tekstiler, tapeter, glass, bokbind og to messehagler til Trondheim Domkirke. Da hun i1945 sluttet ved PP begynte hun med eget keramikkverksted i Oslo.
Hennes arbeider er i dag populære samleobjekter for mange.

Smykket:
Jeg har brukt store kontraster i form og materialvalg (slik Nora gjorde i sin design). Sølvet som danner midten og side flatene som nedslåtte vinger, med en hard form som stikker opp på midten. I skillet ligger svarte polerte marmorstenger på hver side. På toppen avrundingen som binder sammen disse formene med en bue i sølv. Innenfor en svart oksydert sølv plate og en liten sirkel i gull. Bakplaten har også blitt oksydert, med fresespor. Anhenget henger i tre lærsnorer og avsluttes, med en lås i sølv.

Det er ikke vanskelig å se at dette smykket som jeg har laget er inspirert av Nora Gulbrandsen sine arbeider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.