fredag 21. august 2020

Smykke til Buffy Saint Marie


Hommage til
Buffy Sainte- Marie
Født 1941, i Piapot Cree-reservatet i Canada, oppvokst i USA
Musiker og folkesanger, komponist, urbefolkningens talsrør, skuespiller, kunstner


  
 
     
Buffy, ble født Beverly Sainte-Marie i Piapot Cree-reservatet i Qu`Appelle-dalen i Canada.  Hun ble adoptert bort og vokste opp i USA i Main og Massachusetts.  Har tatt: doktorgrad i bildende kunst ved Universitetet i Massachusetts og diplom som lærer og østlig filosofi. Hun har som billedkunstner hatt mange store utstillinger.
Musikken stod henne nær og hun turnerte alene rundt om i USA og Canada fra hun var i begynnelsen av 20 årene. Hun utviklet talentet og håndverket ved å opptre i reservater, folkemusikkfestivaler og konserthaller. Hun ble oppdaget tidlig som en dyktig låtskriver og mange av låtene hennes har blitt hit som tolkes av mange musikere.Hennes første debutalbum «It`s My Way» ble utgitt i 1964 og den ble titulert som beste nykommer av bladet Billboard i USA, 1964. Hun har nådd Topp 40 i USA i 1972 osv.

Hennes vibrato stemme og hennes svært personlige sanger er varemerket hennes. Sangene er ofte en blanding mellom country og indiansk folkemusikk.
Tematikken i hennes sanger er ofte historiske hendelser, eller over de brutte løfter og avtaler som den Amerikanske urbefolkning har opplevd gjennom tidene.  Hennes politisk ladede sanger var som krasse kommentarer på situasjonen som mange urbefolkningsgrupper led under. Vi har vært like blinde for urbefolkningsgrupper i Norge, med tanke på samene osv. Buffy sin stemme har vært viktig.

Hun hevder selv at hun ble svartelistet og at hun sammen med andre polisk aktive amerikanske indianere ble boikottet på 1970 tallet.  Buffy har mottatt mange æresbevisninger for sitt arbeid for urbefolkningen, nå i seinere tid. Mange av hennes sanger har vi hørt og sett i filmer Eks: filmen « Soldier Blue». Hun besøkte Riddu Riddu-festivalen i Norge 2009, samme år gav hun ut et nytt album
.  
Hun har også spilt inn filmer i perioden 1976-81 og hadde en rolle i en film i 1992. tv filmer har hun også spilt i. En meget produktiv kvinne som står på for sine meninger og som alltid kjemper for urbefolkningens rettigheter.

Smykket: Dette smykket ville nok passet perfekt til Buffy. Det har jeg laget i treverket  Ipe, sølv, sorte perler og en fossil i midten. Jeg ville lage et moderne indianer uttrykk på smykket, uten fjær og ting vi ofte forbinder med indianere, men rent og stramt i linjene. Samtidig som det henviser til noen ur-tegn og symboler.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.