søndag 23. august 2020

Smykke til Herbjørg Wassmo


Hommage til
Herbjørg Wassmo
Født 1942, Øksnes i Nord Norge
Forfatter, skriver bøker fra sitt kvinneperspektiv og den nord – norske virkelighet
       

Herbjørg Wassmo har i sine bøker et særegent kvinneperspektiv og en sårhet som hun vil formidle. samtidig som vi kan drømme oss vekk i den nord-norske virkeligheten, som er vakker, brutal og noen ganger forferdelig. Det tok sin tid for henne å fortelle om sin egen oppvekst som kom i boka «Disse Øyeblikk» fra 2013.
Der skriver hun om et kvinneliv, hennes liv i roman form. Boka er sterk og vond,som hun selv har uttalt. Først etter at moren døde i 1985, kunne hun skriver om hvordan hun var blitt misbrukt av faren sin. «Jeg kunne nære på tatt livet av min far. Effektdrap, det kan hun skjønne» har hun uttalt!  
Faren var overgriperen, men han mistet kontrollen over henne som 12-13 åring. Hun og faren ble aldri forsonet. Du skal ikke tilgi en overgriper, mener Herbjørg som tydeligvis aldri kommer over smerten, skammen og løgnen som var mellom henne og faren. Hun synes det var en lettelse når faren døde, hun heiste flagget midt på natta. Det var godt når han ble begravet!
Det er denne fortellingen jeg har visualiser i mitt smykke.

Hun forteller om barndommen i Hamsunds rike, der hun vokste opp under fattige kår og ble gravid som sekstenåring, med gutten hun ikke vil gifte seg med. Hun kommer seg vekk og får utdannelse, mens sønnen blir tatt hånd om av moren hennes. En kamp om lengsel etter sønnen, skammen og følelsene om å være så veldig alene på jorda.  Herbjørg begynte i denne perioden å skrive og fikk med en historie i et ukeblad «Fra virkeligheten», men skrev under pseudonym så ingen skal få vite at det er henne.

Herbjørg tar lærerskolen, gifter seg og får barn, mann er helt god. Får et dikt på trykk: Hun gav ut første diktsamlingene «Vingeslag» 1976 og «Flotid" i 1977 år hun jobbet som lærer i Honningsvåg. Men det var først i 1981 når hun kom med romanen «Huset med den blinde glassveranda» som ble trilogien om Tora at vi skjønte at her var det en romanforfatter som hadde mye på hjertet.
På den tiden studerte hun Litteratur i Tromsø. Den ble nominert til Nordisk litteraturpris. Fikk kritikerprisen for boka. Hun synes selv den boka var en genistrek. Hun er veldig glad for at hun skrev de bøkene. Etter trilogien fikk hun Nordisk pris.

"Dinas bok" startet med en drøm som hun skrev heftig ned, sier hun. Det var så sterk fordi hun går helt inn i personen hun skriver om, det tok henne 9 år og skrive de tre første bøkene, det har kom ut en siste bok i serien for et par år siden.Det ble fire bøker.  Den er blitt filmatisert noe av stoffet. 
Hun fikk Gull-egg fra Gyldendal, tjente utrolig mye på 80 tallet og hun følte seg fri som kvinne.

Den røde tråden i hennes forfatterskap er "Det forsømte barn", det er hennes kampsak, det er sikkert. Selv om hun har skrevet i mange ulike sjangre som i boka «Et glass melk» som handler om trafficking. Historiske romaner med slektshistorie osv.
I 2007 ble Herbjørg Wassmo utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.


Smykket: Viser tydelig en farsfigur som ser ned på datteren, det er steiner fra Mjøsa.
Mellom dem en mylonitt, det kaotiske hav og nord-norske fjell med en Calsitt.. Nederst skifer ellers er det 925 sølv og lær snor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.