søndag 23. august 2020

Smykke til Katti Anker Møller


HOMMAGE TIL
Katti Anker Møller
Født 1868 på Hamar – 1945
Kathrine Anker Møller, seksualpedagog, feminist, foredragsholder og politiker.
Hun endret Norge med sitt engasjement, for at kvinner fikk økonomisk, helse og seksuell frihet

             

Katti Anker, født på Sagatun i Hamar 1868. Sagatun var landets første folkehøyskole og familiens hjem Dette var en møteplass for radikale politikere og kunstnere, en halvoffentlig arena for samfunnsdebatt og meninger. Moren, Mix Anker fødte ti barn og var stadig redd for nye graviditeter, denne angsten påvirket Katti, barn nr. 4 i barne-flokken. Hun så hvordan moren strevet med alle barna, som 15 åring fikk Katti vite, at nå fantes midler mot å bli gravid, men det var tabu å snakke om.                                                                                                                                                                                                       Katti tok guvernante eksamen, dvs. lærerutdanning, og Folkehøyskole i Seljord. Hun var på språkskole i Frankrike. Kvinner hadde ikke adgang til seminar eller høyskoler i Norge.

 I 1889 giftet Katti seg med Kai Møller, en godseier fra Fredrikstad, de fikk tre barn. På godset så hun  hvordan husmanns-familier strevet med mange barn og fattigdom. Kai satt på stortinget som venstremann. Katti brukte sine nære kontakt i det politiske miljøet og hun bestemte seg for å bedre vilkårene for mødre og barn. Allerede i 1901 startet hun pengeinnsamling for å bygge et hjem for ugifte kvinner i Kristiania.

Hun bidro til en rekke banebrytende sosialpolitiske reformer. Hun var en viktig pådriver og hovedarkitekt til De Castbergske barnelover av1915.                                                                                                                                                  

En viktig sak var forholdet for ugifte mødre og barn født utenfor ekteskap.  Barn født utenfor ekteskap fikk arverett etter sine fedre. Fedre fikk plikt til å vedkjenne seg farskap og måtte betale barnebidrag. Dersom far ikke betalte måtte kommunen bidra. Det var ekstremt radikalt mål som var nådd og ble forløperen til den moderne velferdsstaten vi har i dag.  Denne loven vekket oppsikt og forargelse, for å få barn utenfor ekteskap var skam.  Hun arbeidet også for å avkriminalisere abort, det var straffbart, abortloven kom i 1978.                                              

Å bli mor skulle være både valgfritt og frivillig. Hun holdt mange foredrag om: Kvinner skal ha kontroll over egen kropp, og kunnskap om prevensjon, barnebegrensning, svangerskap, mødrehygiene og fødsel. Hun kalte dette Sunnhetslære!                                                                                                                                                                 

Katti var overbevist om at hadde kvinnen det bra, har også barna og mennene det bra og det skaper et godt hjem og et godt familieliv! Hun forlangte fødehjem over hele landet allerede i 1916.

Hennes arbeid har hatt stor betydning, takket være henne ble det innført morstrygd i 1920. Hennes arbeid førte til lavere barnedødelighet, bedre kvinnehelse, mindre fattigdom.                                                                                          

Katti var en modig kvinne med moderne ideer, TAKK!

Smykket: «Opplyseren» 925 sølv, onyx og stein fra Mjøsa. Smykket er utformet som et bekken eller er det et hjerte, med tanke på alt det hun fikk i gjennom. Noe vi i dag tar som selvfølgelige rettigheter i Norge!


«Kvinner skal ha kontroll over egen kropp og kunnskap om prevensjon, svangerskap og fødsel.»
Rettsikkerhet til barn født utenfor ekteskapet
Mødrehygienekontor: i dag helsestasjonen
Lønn til mor: barnetrygd innført 1946
Forlangte fødehjem over hele landet

2 kommentarer:

  1. Så kjekt å lese om Katti Anker Møller her hos deg, og ikke minst se det flotte smykket du har laget til hennes ære.

    SvarSlett
  2. Takk, det var hyggelig at du besøkte meg her.
    Jeg klarte å slette absolutt alle kommentarene her på bloggen for noen mnd siden. Jeg hadde så mye søppelpost og skulle bare kaste dem, så kastet jeg alle. derfor finnes det ikke mange kommentarer her mer :)

    SvarSlett

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.