fredag 21. august 2020

Dronning Sonja, f 1937- gift kronsprinsen 1968, Hommage tilHederssmykke går til:
 Hennes Majestet Dronning Sonja

          Født 1937 Sonja Haraldsen, gift med kronprins Harald i1968.
For hennes kunnskapsrike, sterke, modige, holdning og engasjement samt en flott ambassadør og foregangskvinne for alt innen Kunst og Kultur.

Det store smykke består av båtformer av sølv som går i forløp og blir mindre mot låsen.

Litt symbolikk som jeg legger i smykket:
Sonja er utrolig flink, dyktig, ryddig og holder seg orientert om hva som skjer innen Kunst og Kunsthåndverk i Norge, i dag. Hun er også en utrolig flott ambassadør for Norsk kunst og kunsthåndverk og bruker sin kunnskap utad i verden hvor hun orienterer om norsk moderne kunst og kultur på mange arenaer.
Hun bærer mange flotte smykker som norske utøvere har laget og hun har innkjøpt mye norsk moderne kunst til slottet. Hun hadde også en viktig rolle ved oppussingen av Slottet og andre kongeboliger i Norge. Dronningen har vært en stor samler av kunst siden hun var ung og har vært en viktig mesen for mange kunstnere.
Dronning Sonja har bemerket seg på mange arenaer ved å representere mange ulike hjelpefond og grupper i samfunnet som hun er beskytter for.

Sonja Haraldsen var en Oslo-jente som møtte kronprins Harald første gang i 1959. Det tok ni år før de fikk hverandre. Det var en vanskelig tid med masse rykter som verserte, har Sonja uttalt seinere.
Det var en stor debatt om monarkiets fremtid i Norge. Statsråds hold møte i november 1967, der ble regjeringen enig og Sonja ble og fikk gifte seg med kronprins Harald. I mars 1968 kom meldingen om at kong Olav hadde gitt kronprinsen tillatelse til at de kunne gifte seg. Bryllupet sto i Oslo Domkirke 29. august 1968.
Det tok faktisk 22år får den aktive Sonja fikk et eget kontor på slottet, da hadde hun spurt svirfaren Olav pent om å få en egen arbeidsplass.

Derfor synes jeg at hun trenger litt ekstra heder, så hun skjønner at vi setter pris på alt hennes arbeid. Hun er og har vært til stor inspirasjon og har et voldsomt pågangsmot for å formidle og spre kunnskap.
Sonja har jeg derfor hedret, for hennes posisjon som formidler og en viktig støtte for kunstlivet og kulturlivet i Norge. Med en fast profesjonell hånd og hjelper har hun støttet mange og på den måten holdt kunst og kulturlivet sterkt «flytende» i Norge som en av sine «båter». Selv om vi kaver rundt i hver vår båt. Både i en symbolsk tolkning og i det virkelige liv. Klarer Sonja og holde stramme liner på alle sine valg og prosjekter. Båtformen i smykket  symboliserer dette.

Smykket: «Dronningsbåtene» Laget i 925 Sølv, oksyder med frest mønster.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.