mandag 24. august 2020

Smykke til Hester Stanhope


Hommage til:
     Hester  Stanhope
Født 1776 England – 1839 Libanon

Oppdagelsesreisende, antropolog og arkeologiske utgravninger i Midtøsten
Hun fikk tilnavnet som Europas «Dronningen av ørken» og «Mystery Lady of the Orient»

        
Lady Hester Stanhope var datter av en adelsmann, politiker og vitenskapsmann, Charles Stanhope. Som ung jobbet Hester hos sin morbror som var den britiske statsminister, William Pitt d.y. Han var statsminister fra 1783. Hun var hans privatsekretær og stod ved hans side i flere år frem til han døde i 1806. Av han lærte hun mye om makt og intrigenes irrganger. Hester var en svært intelligent ung dame, med masse energi. Etter morbroren død var Hester 30 år og hun dro ut i verden. Hun hadde penger fordi hun mottok livstids pensjon fra den engelske staten etter arbeidet hos statsministeren.

I 1810 dro hun til Sørvest – Asia og bodde først en stund sammen med beduiner. Før hun bosatte seg i et forlatt fjellkloster i Djoun, nær Saida i Libanon, det ble hennes bolig de neste tretti år. Hun var stadig på farten og hun var den første vestlige kvinnen som satte sin fot i Palmyra i 1813 og lot seg feire som en ny Zenobia (Zenobia var dronning over det palmyriske riket, der Palmyra var hovedstad. Hun ble enehersker i 267, etter at mannen døde). Palmyra er en ruinby fra Antikken ca. 20 mil i ørkenen fra Damaskus. Store deler av dette anlegget ble ødelagt, sprengt i lufta i mai 2015 av IS- folket, tragisk!

Hester dro i 1815, til Ashkelon sør i Israel og var med på den første moderne utgraving i Det hellige land. Hennes bruk av italiensk dokumenter fra middelalderen omtales som «En av de første ganger tekstkilder er blitt benyttet av feltarkeologer».

I det gamle klosteret i Djoun stelte hun med hus og hage, hun beplantet stedet med eksotiske planter og sjeldne trær. Vann hadde hun ikke i nærheten, men måtte gå en time for å hente vann (hun hadde tjenere). Hester var en budbringer for folk og røvere, de overbrakte henne hemmelige beskjeder. Hun gav flere fjellstammer periodevis tilflukt i klosteret.

Hun ble en kvinne mange så opptil og hun hjalp mange drusere (en arabisktalende folkegruppe, med en spesiell religion). De så på henne som en profetinne, som fra en åndeverden. Hennes makt ble betraktet som stor og i 1832 kom Syrias hersker Ibrahim og ba om nøytralitet.

Hun var en gave mild kvinne, men etter hvert stoppet pensjon fra den engelske stat. Hun måtte selge alt hun hadde av inventar og tjenerne hadde hun sagt opp. Hun døde ensom, fattigdom og forlatt.  Det heter seg: «Da den britiske konsulen kom tilreisende fra Beirut etter dødsbudskapet, fant han stedet helt forlatt. Hester Stanhope hadde bare sine smykker igjen på kroppen» og huset var plyndret».

Smykket: «Mystery Lady of the Orient». Min inspirasjon ble naturligvis Hester sin fascinasjon av folket og livet hennes i ørkenen. Derfor måtte jeg pryde smykket hennes med noen ørkenroser i ulike fargenyanser og en form som var anstendig og føltes naturlig for henne.  
Materialer: 925 Sølv og seks ørkenroser i litt ulike farger. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.