søndag 23. august 2020

Smykke til Coco Chanel


HOMMAGE TIL
COCO CHANEL
Fransk moteskaper og er fremdeles et moteikon 
 1883-1971. Smykke nr. 2
   

Om: Coco Chanel, 1883-1971. Fransk moteskaper og moteikon
Coco Chanel, designeren bak motehuset Chanel med "den lille sorte" kjolen som skal være enkel og som kan pyntes opp og ned. Parfymen, Chanel No. 5, Allure osv.

Gabrielle Bonheur Chanel ble født på fattighuset 19.august 1883 i Saumur, Frankrike, der hennes mor arbeidet. Moren døde da hun var 12 år gammel og hun og søsteren ble kjørt til et kloster- barnehjem i Aubazine og etterlatt der av faren. Han besøkte dem aldri og hun så han aldri mer.
Seks år etter begynner hun på en kostskole for å bli syerske, men liker seg ikke. Hun besøkte heller tanten som var hattesyerske og hun lærere henne modist faget. Gabrielle sin store drøm var å bli kabaretsangerinne og å få opptre på barer og skjenkesteder, hun prøvde seg. Der sang hun sangen 
«Coco» som skulle bli henge ved henne og bli hennes kunstner navn.

Coco blir kjent med en rik og mektig mann, Balsan. Coco reiser freidig hjem til han og slår seg til der. Hun går løs på Balsan sin herre garderobe , hun klipper og syr herreklærne om til anvendelige klær til seg selv, som hun kan gå og ri i. Hun ble betraktet som ei litt sær gutte-jente, men egentlig var det et opprør mot korsettet, flær og fjas. Hun hatet kjoler som deler kvinner på midten og bløtkaker-hatter, hvor man ikke kunne røre og utfolde seg, men bare være til stas. Klær skal man kunne bevege seg i og hattene skal være små og enkle, mener. Alle var sjokkert over hennes stil.

Hun forelsker seg i engelskmannen Boy Capel og han støtter henne til å starte for seg selv. Han dør i en bilulykke og Coco bestemmer seg for «Aldri og bli en kone for noen» selv om Balsan frir. Hun vil være fri og leve sitt eget liv. Hun gikk inn i en mannsverden og skapte som kvinne et eget motehus.

Hun startet sin første butikk, med støtte fra Boy i 1910. Starter med hatter, men utvider sortimentet til klær.  Coco byttet ut korsettet med komfort og dagligdags eleganse. Hun designet enkle kjoler, dresser og bukser til kvinner i moderne stoffer som jersey. Hun ble populær og åpner stadig nye butikker og i 1918 lanserer hun «den lille sorte». Coco, viste å gjøre kontakter med mektige menn. Hun fik også mange kontrakter med å sy kostymer til filmstjerner i USA, osv.

Fra 1937 hadde hun et forhold til en tysk diplomat. Krigen kom og hun stenger butikken og ble bodde i eksil med tyskeren sin i Sveits i 15 år.
I 1954 fikk hun sitt «comeback» med det naturlige og hverdagslige stilen og hennes «haute couture- kolleksjon».  Amerikanerne elsker Coco Chanel og hun blir anerkjent som det største moteikonet av alle. Magasinet The Times kåret henne som en av århundrets viktigste og mest innflytelsesrike personligheter. Hun arbeidet helt til sin død i 1971.

Det er det blitt laget tre filmer samt en tv-serie om henne. Interessen for Coco Chanel skyldes nok ikke bare at hun fremdeles er «Et stil ikon», men også et forbilde for mange kvinner den dag i dag. Hun var villig til å gå langt, bruke andre mennesker for å nå sine mål og jobbet hardt. Livshistorien hennes er derfor ikke bare vakker.

Smykket:
Coco elsket kulturperler rundt halsen, så det måtte jeg naturligvis ha med. Den enkle formen som minner om kloster vinduene fra barndommen. Hun sto for det helt enkle og smykket gjenspeiler det, her med en ametyst og tre perler i gull, monter i midten.

Smykke nr. 2 betyr at smykke nr. 1 er solgt. Se ingunkleppan.bloggspot, Det smykket er i typisk sort og hvitt stil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.