søndag 23. august 2020

Coco Chanel 1883-1971, moteskaper.


HOMMAGE TIL
COCO CHANEL
Fransk moteskaper og er fremdeles et moteikon 
 1883-1971. Smykke nr. 2
   

Om: Coco Chanel, 1883-1971. Fransk moteskaper og moteikon
Coco Chanel, designeren bak motehuset Chanel med "den lille sorte", kjolen som skal være enkel og som kan pyntes opp og ned. Parfymen, Chanel No. 5, Allure osv.

Gabrielle Bonheur Chanel ble født på fattighuset 19.august 1883 i Saumur, Frankrike, der hennes mor arbeidet. Moren døde da hun var 12 år gammel og hun og søsteren ble kjørt til et kloster- barnehjem i Aubazine og etterlatt der av faren. Han besøkte dem aldri og hun så han aldri mer.
Seks år etter begynner hun på en kostskole for å bli syerske, men liker seg ikke. Hun besøker heller tanten som var hattesyerske og hun lærere henne faget.  Gabrielle sin store drøm var å bli kabaretsangerinne og å få opptre på barer og skjenkesteder. Der sang hun sangen «Coco» som skulle bli henge ved henne og bli hennes kunstner navn.

Coco blir kjent med en rik og mektig mann, Balsan. Coco reiser freidig til han og slår seg til der. Hun blir betraktet som ei litt sær gutte jente, men egentlig er det et opprør mot korsettet, flær og fjas. Kjoler som deler kvinner på midten og hatter som bløtkaker-hatter. Hun går løs på Balsan sin garderobe og lager anvendelige hans klær til å gå og ri i. Klær skal man kunne bevege seg i og hattene skal være små og enkle, mener hun. Alle er sjokkert over henne.

Hun forelsker seg i engelskmannen Boy Capel og han støtter henne til å starte for seg selv. Han dør i en bilulykke og Coco bestemmer seg for «Aldri og bli en kone for noen» selv om Balsan frir. Hun vil være fri og leve sitt liv. Hun gikk inn i en mannsverden og skapte som kvinne et eget motehus
Hun startet sin første butikk, med støtte fra Boy i 1910. Starter med hatter, men utvider sortimentet til klær.  Coco byttet ut korsettet med komfort og dagligdags eleganse. Hun designet enkle kjoler, dresser og bukser til kvinner i moderne stoffer som jersey. Hun ble populær og åpner stadig nye butikker og i 1918 lanserer hun «den lille sorte». Coco, vet å gjøre kontakter med mektige menn. Hun får kontrakter med å sy kostymer til filmstjerner i USA, osv.

Fra 1937 hadde hun et forhold til en tysk diplomat, stenger butikken og bodde i eksil med tyskeren sin i Sveits i 15 år.
I 1954 fikk hun sitt «comeback» med det naturlige og hverdagslige stilen og hennes «haute couture- kolleksjoner».  Amerikanerne elsker Coco Chanel og hun blir anerkjent som det største moteikonet av alle. Magasinet The Times kåret henne som en av århundrets viktigste og innflytelsesrike personligheter. Hun arbeidet helt til sin død i 1971.

Det er det blitt laget tre filmer samt en tv-serie om henne. Interessen for Coco Chanel skyldes nok ikke bare at hun fremdeles er « et stil ikon», men også et forbilde for mange kvinner den dag i dag. Hun var villig til å gå langt, bruke andre mennesker for å nå sine mål og jobbet hardt. Livshistorien hennes er derfor ikke bare vakker.

Smykket:
Coco elsket kulturperler rundt halsen, så det måtte jeg naturligvis ha med. Den enkle i formen som minner om kloster vinduene fra barndommen. Det helt enkle sto hun for, her med en ametyst og tre perler i gull, monter i midten.

Smykke nr. 2 betyr at smykke nr. 1 er solgt. Se ingunkleppan.bloggspot, Det smykket er i typisk sort og hvitt stil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.