mandag 24. august 2020

Smykke jeg har hedrer Sigrid Undset og romanen "Jenny"


Hommage til
Sigrid Undset
1882 - 1949, norsk forfatter og nobelprisvinner


Forfatteren bak boka «Jenny»
Jenny er hovedpersonen i hennes gjennombruddsroman fra 1911. 
Boka Jenny har vært en av mine favorittbøker fra unge dager, jeg har lest, sett filmen og lyttet til lydboka flere ganger. Det er historien fra boka jeg har visualisert i dette smykket.

Boka utkom i 1911 og vakte stor oppmerksomhet. Romanfiguren Jenny er en klok idealistisk ung kvinne som ønsker og drømmer om å bli malerinne og kunne leve av det. Handlingen starter i Roma og her beskrives utrolig vakre stemningsbilder og situasjoner. Sigrid Undset var fantastisk til å beskrive naturen med blomster, dufter, kunst, lyset, stemninger, følelser og ikke minst klesdrakter og holdningene som hersket den gang kommer også tydelig frem.
Dette er en kjærlighetsroman, men med mye mer mellom linjene. Sett med datidens øyne må denne teksten ha vært svært opprørsk angående livsførsel. Hvordan de snakker om likestilling, kvinnefrigjøringen og hvordan hun beskriver og kritiserer hvordan kvinnens stilling ikke blir verdsatt i samfunnet. Leser man biografier om Sigrid Undset ser man veldig mange fellestrekk og opplevelser som hun skulle få oppleve seinere i sitt eget liv, hm.

Romanen: Hovedpersonen, Jenny en kvinnelig kunstner som lever det glade livet med vin og lange netter på restaurant sammen med kunstner venner. Her beskrives hun forholdet til vennene, for eksempel det flotte forholdet som Jenny har med Gunnar Heggen.
Jenny forelsker seg etter hvert i Helge Gram og reiser hjem til Kristiania. Der treffer hun Helges far og de innleder et forhold som ender i noe uønsket… jeg røper ikke mer.
Gunnar får henne tilslutt til Roma, og hun begynner å jobbe igjen med maleriene sine. Men fortellingen ender trist. 
Sigrid Undset har en vakker beskrivelse av den Italiensk natur på slutten.
Man må tenke på at det er over hundre år siden denne kom ut. Samfunnet har forandret seg, men ikke vi mennesker. Vi har den samme lidenskap mot det vakre og kjærligheten enda.
 

Smykket: «Jenny». Steinen viser den beskjedne Jenny som dufter på en blomst. Naturstein fra Mjøsa. Englevinger er hovedformen som danner nålen. Korallene er viktige, for det var et korallkjede Jenny og venninnen Fransiska var på leting etter da de møter Helge Gram.
Smykket han deles opp, -som en nål - eller som et korallkjede, eller at alt er montert sammen.

Biografier: Tordis Ørjasæter «Menneskenes hjerter» og Kristin Brandtsegg Johansen «Jeg har levd i dette landet i tusen år»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.