mandag 24. august 2020

Smykke til Ester Blenda Nordström


Hommage til
Ester Blenda Nordström

f. 1891 i Stockholm - 1948 svensk
Svensk journalist - datidens stjernereporter, feminist, eventyrer som levde livet og skrev om opplevelsen. Hun var en kritikerrost barnebokforfatter som Astrid Lindgren helt tydelig var inspirert av.


Jeg fikk et tips om å lese Fatima Bremmer sin biografi om Ester Blenda Nordström « Et jævla solskinn» fra 2017. Den biografien var så fantastisk spennende så jeg måtte finne ut av mer om hennes. Hun var en banebrytende journalist, feminist og forfatter i Sverige på begynnelsen av 1900 tallet. En jente som virkelig levde livet! En kort oppramsing:

Dette var for 100 år siden: Ester kjørte motorsykkel, røkte sigaretter, gikk i bukser og var pågående.  
Det sies at hun var den første journalist i Sverige som laget "under cover" reportasjer, i 1914 i S.
Hun ville fornye journalistikken med sosialreportasjer, levde en tid som nomadelærer i Nord.
 Borgerkrigen i våren 1918, dro hun til Finland, hennes innsatts reddet tusenvis fra sultedøden
Hun var på lange eventyrreiser rundt om på muldyr over Andesfjellene, tog-loffer i Amerika.
Giftet seg pro forma for å bli med til Kamtsjatka, Øst Sibir på en flerårig ekspedisjon.
Drømte om en egen gård, gikk på landbruksskole som eneste kvinne.
Der skrev hun i 1918 den første boka i «Rakkerunge serien»,
Den bygger på henne selvbiografiske barndomsminner.
Forbildet for Astrid Lindgren til Pippi Langstrømpe
Var stjernereporter og hele tiden i lampelyset.
 Lespisk, forkjemper for stemmerett.
Hadde tre apekatter og andre dyr
Hun levde et hardt liv!

Det som var mest spennende var å skjønne at hun var forbildet for Astrid Lindgren sin Pippi Langstrømpe figur. Astrid Lindgren ble hedret for å skrive «Den første moderne barneboken» om Pippi Langstrømpe i 1945. Men det stemte ikke helt, etter at jeg hadde lest: 
Først i 2011 viser Eva Wahstrøm i sin doktoravhandling . Mye av Astrid Lindgren sitt stoff har mange paralleller med Ester Blenda Nordström og hennes serie «Rakkerunge-serien», der hun skrev om den håpløse og ville Ann-Mari (det var selvbiografisk stoff). Danske Karin Michaëlis, som skrev om Bibbi er også forbilde og har utrolig mange like historier om Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget. Disse bøkene gikk på radio som opplesningsserier når Lasse var liten.

Smykket: «Herre-smykke»  for hun var en svært mannlig kvinne både i legning og framferd. Smykket er i sølv, med grønne fasanfjær. Med en av hennes apekatter som svinger seg i det grønne.

Ester Brenda Nordström f 1891- 1948.


Hun var en banebrytende journalist, feminist og forfatter i Sverige på begynnelsen av 1900 tallet. En jente som levde livet!
Hun dro på reportasjereiser og lagde sosialrealistiske reportasjer om, tjenestefolk og samene i Lappland. Satte i gang hjelpeaksjoner som reddet tusenvis av mennesker under den finske borgerkrigen.  Dro på ekspedisjon til Argentina og Chile, opplevde jordskjelv i Japan, slusk i Amerika, og en flerårig ekspedisjon til Øst Sibir.
Ester Brenda var Astrid Lindgren sitt forbilde, med sine selvbiografiske barne- ungdoms bøker.

Bilderesultat for ester blenda nordstrøm
Hun var den første banebrytende journalist som startet som undersøkende reporter. Hun svarte på en annonse under falsk identitet om å bli tjenestejente på en storgård i Sörmland i 1914. Tok på seg bondeklær. Det skulle bli en litt mer komplisert skuespill/jobb en hun hadde tenkt seg. 
En vanskelig, hard og sjokkerende jobb for direktørdatteren. Hun og den andre tjenestejenta hadde 17-18 timers arbeidstimer i døgnet, hvor de hele tiden skulle stå på pinne for familien med fem barn og de andre arbeidsfolkene på gården.
De to tjenestejentene sov sammen i en lusete seng anføres. Opp å lage frokost, melke 20 kuer, mate de andre dyra og ordne hus, vask klær og lage mat. Hun ble snakket nedsettende til og om, sjikanert for at hun prøvende å vaske seg og pusse tennene sine. Det gjorde man bare til helgen.  Alt dette for luselønn, hun holdt ut en måned.   
Dette oppholdet ble først korte reportasjer i avisa, Svenska Dagbladet, men de ble så populære at det gitt ut som bok, 1914. Den ble trykket opp i 115 opplag - 35 000 bøker. Årets sensasjon!
Men, familien Holtz som hun hadde jobbet hos var ikke glade for rapportene og boka hennes, det ble skrevet et motsvar til boka. Det ble mye fokus på henne og hun ble hyllet, som "stjerne reporter".

Boka (bildet) var informativ og direkte avslørende om hvordan tjeneste-jenter hadde det på gårdene og var nærmest tjenerinner, med uregelmessig arbeidstid. Det var vanlig at de også måtte avlegge rapport om hva de skulle på fritiden. Dette kom politisk opp og regler kom i drift fra 1933, pga. hennes bok.


Bilderesultat for ester blenda nordstrøm
Her kommer stjernereporteren Ester Brenda, som skrev under navnet "Bonsai".
Ester Brenda var allerede fra barndommen en villstyring. Hun ble sendt hjemmefra til en streng onkel for å lære seg oppførsel, men det hjalp lite.
Hun gjorde som hun ville, kjørte motorsykkel som en mann. Hun brydde seg ikke om tidens konvensjoner, levde sitt liv på sine premisser. Spilte trekkspill og røykte pipe.
Hun gikk kledd som en mann, i en mannsverden, med slips. Hun var lespisk, men hun holdt det hemmelig. (det var straffbart den gangen). Carin Frisell var hennes hemmelige kjærlighet. Hun var alltid glad og optimistisk (et jævla solskinn)

Dette var en smakebit på hvem hun var, gå inn å se se klikk på RØD TEKST, over bilde av boka.

Boka ble vinner av
 AUGUSTPRISEN 2017, i Sverige

Boka kom ut 2017, på svensk
Storytel, 12 timerEn annen bok er en Doktorgradavhandling: LES MER HER

Astrid Lindgren sin inspirasjonskilder til Pippi Langstrømpe, er!

Jeg har trodd at Pippi var Astrid Lindgren sin oppfinnelse. I 1945 var året at den moderne barnebok kom, er vi opplært til å tro. Det var tre forfattere som ble hedret for dette i 1945.
Astrid Lindgren med "Pippi Langstrømpe"
Lennart Hellsing med "Katten blåser i sølvhornet" 
Tove Jansson sin første bok i Mumieserien

Ester Blenda Nordström og Karin Michaelis er to kvinner som har vært inspirasjonskilden til Astrid Lindgren, uten tvil.  Dette er nok stoff som begynner å bli mer og mer kjent etter at biografien av  Fatima Bremmer  som hun fikk August prisen 2017 for i Sverige og denne boka som jeg nå har lest ble kjent, som er en: 
Avhandling for filosofi doktoreksamen ved Instituttet for litteratur, idehistorie og religion, Gøteborg universitet, med dismutasjon 27. mai 2011.
   
Denne boka/doktor avhandling forteller og analyserer hva de to forfatterne har utgitt tidligere opp mot hva Astrid Lindgren skrev om i Pippi bøkene. Den er utrolig systematisk gjennomført og det finnes så mange likhetspunkt at man må gi opp og rister på hodet over at man har vært så historieløse om Barnelitteratur i Norden.


Den ene forfatteren Ester Blenda Nordström, Svensk 

Biografien om Ester Blenda Nordström, f. 1891 1948. Ester var stjernereporter i Sverige og skrev mange bøker. Biografi om henne se LINK, med video (NB: se videoen). 

Das Volk der Zelte - Ein Sommer: Nordström, Ester Blenda:  
Ester Blenda Nordström skrev mange bøker: 
En piga blant pigor, 1914 etter å ha jobbet undercover som tjenestepike på landet
Kåtornas folk, 1916. Jobbet som lærerinne med flyttsamene i Nord Sverige, Lappland i 1 år
Hungrande som vante, 1918. Fra Finlandskrigen og sulten som herjet
Amerikans, som emigrant i Amerika, 1923. Reiste på 3. klasse Til New York, levde som serveringsdame, kjøkkenhjelp og dro gjennom landet som haiket, togs lusk og fripassasjer
Byen i vulkanens skygge 1930. Hun giftet seg proforma med forskeren Rene Malaise for å være med til byen Kamtsjatka i Sovjet, hvor hun bodde i fem år

Barnebøkene om Ann -Mari gav hun ut mellom 1919-1933:  
Ann Mari bøkene ble det fire stykker av. Der skrev hun om minner fra sin egen (Ester Blenda) oppvekst og hennes liv, drømmer og opplevelser som ung. En ung kvinne på veg til selvstendighet, med mye biografisk stoff som stemmer med hennes liv.
Den første Ann-Mari boka "En rackarunge" 1919, fortellinger fra barndommen. Regnes som (av barnebokkritikker Eva von Zweigbergk) som »Den Første demokratiske jenteboka i Sverige "

Hvem var Ann- Mari, kort beskrivelse?
Hun er en guttejente med hammer og spiker, bor i fosterhjem hos Pastoren. (Foreldrene har sendt henne dit, for hun er så vill). Hun har rødt hår en flette som står rett ut, korte kjoler og hatt på ryggen som en heltinne og gjør mange grimaser til folk.  Eller hun går med akkurat det hun selv finner for godt, om det er herre eller dameklær i mix. Hun ler mye og bryr seg ikke om regler og om hvordan jenter skal oppføre seg, når noe er trist forteller hun en morsom fantasi historie. Hun vil sprenge grenser og er en individualist.  Avskyr skolen, hun skal bli bonde og elsker sirkus og dyr.  Hun tegner karikaturer av lærerne og er rappkjefta jente. Elsker dyr og pleier dem. 
Ann- Mari har fly-drømmer og hopper fra et tak med en paraply "Uff, paraplyen holdt ikke"
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.