søndag 23. august 2020

Smykke til Karen Blixen


Hommage til:
KAREN BLIXEN
Født 1885 - 1962
Dansk forfatter, dikter, story-teller og plantasjeeier i Kenya.
Om Karen Blixen
Karen Christine Dinesen født 1885- død 1962. Dansk forfatter, dikter og storyteller som brukte pseudonymene Isak Dinesen, Osceola eller Pierre Andrezel (til Krim sjangeren).
Karen ble født på Rungsted-lund på Nord Sjælland hvor farens familie var godseiere og offiserer, moren var fra en borgerlig slekt. Da Karen var 10 år gammel begikk faren selvmord eller "Fridøden" som det også ble kalt. Han var folketings-medlem og hadde fått kjønnssykdommen syfilis, den kunne ikke helbredes og det var stor skam. Karen vokste opp i trygge og fine rammer med sine søsken, mor og mormor på Rungsted-lund. Hun manglet aldri noe og hadde en sorgløs og ubekymret oppvekst.

Karen likte å skrive ned sine fortellinger som ofte ble komedien. Da hun var 18 år begynte hun på Kunstakademiet og gikk der i 2 år. Hun forelsket seg hals over hodet i baron Hans von Blixen-Fineche, men han fikk hun ikke. Tvillingbroren hans Bror ble hennes mann, de seg 14. januar 1914, samme dag som hun kom til Britisk Øst-Afrika. Hun ble Baronesse Karen von Blixen-Fineche.

De bodde i 4 år på en farm utenfor Nairobi. Så kjøpte de sin egen farm som fikk navnet: Karen Coffee Company Ltd. Karen sin mann smittet henne med syfilis. De ble separert 1921 og skilt i 1925. Karen møtte i 1918 den engelske storviltjegeren Denys Finch Hatton og det ble et langvarig kjærlighets forhold helt til han styrtet med flyet sitt 14. mai 1931. Hun ble tvunget til å oppgi sitt elskede Afrika og farmen. Karen forlot Kenya ettersom det var økonomiske depresjon og kaffehøsten hadde vært feilslått i 1929.

Hjem til Danmark og Rungsted- lund, som hun arvet etter sin mor, da hun døde i 1939. Det var først etter hjemkomsten fra Afrika at Karen begynner å skrive for alvor, som 50 åring. Hun skrev sine bøker på engelsk og oversatte de etterpå til dansk. Hun ble en respektert forfatter blant sine samtidige. Kan nevne at da Ernest Hemingway mottok Nobelprisen i litteratur i 1954 skal han ha sagt:"(Forkortet) det var tre andre som også fortjente prisen, Carl Sandburg, Isak Dinesen (Karen von Blixen-Fineche) og Bernard Benenson."

Karen døde i en alder av 77 år i 1962 hjemme på Rungsted-lund, det nå er delvis et museum.. Hun var mye syk etter at hun kom tilbake fra Afrika, og trist over barnløsheten, og etter syfilisen hun fikk fra mannen sin.

Smykket:  «Afrikaminner» Jeg har vært i Øst – Afrika, på Zanzibar og plukket korallene. De ble kastet på land av bølgene og var man tidlig ute, fant man mange fine før de ble tråkket i stykker av de folk på stranda. Jeg vet at man ikke skal ta koraller, men det var bare noen få jeg tok med, så man får ha meg unnskyldt.
Anhenget er en "Blondekorall" med en hvit mink som snor seg bakom og sølv. Dette smykket har mye symbolikk, men den enorme forskjell en på rik og fattig i Afrika. Karen elsket å bruke pels, og hun er svært ofte avbildet med en stor stola rundt halsen. Det var også topp moderne den gang, og hun frøs alltid etter at hun flyttet tilbake til Danmark. Det ligger hvite koraller "Fingerkoraller" langs den hvite lærsnora, festet med sølv og noen natur perler som dekor Materialbruken er det jeg ønsker å få frem i dette smykket, nært til Karen og hennes liv.

Filmer: «Mitt Afrika», bygger på selvbiografien til Karen som utkom i 1985 instruert av Sydney Pollack. «Babettes gjestebud», fra 1987 er en annen av hennes bøker som er filmatisert. Med handling fra Nord – Norge fra tidligere tiders klassesamfunn, nydelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.