mandag 24. august 2020

Smykke hvor jeg hedrer Frida Kahlo

 Hommage til:
 Frida Kahlo 
1907-1954 Surrealistisk maler fra Mexico


Frida ble utsatt for en bussulykke 18år gammel. Den ulykken skulle prege hele hennes liv, med en jernstang som gikk tvers gjennom underlivet og ryggraden.
Frida begynte å lære malerkunsten hos kunstneren/maleren Diego Rivieras. Av han fikk hun veiledning og ble seinere hans kone. De hadde et stormende kjærlighets forhold hvor de giftet seg, skilte seg og giftet seg på ny. Frida levde i skyggen av sin kjente mann, men har i ettertid blitt berømt for sine verk

Maleriene regnes som surrealistiske, men hun malte bare bildene slik hun kjente seg, uttalte hun. Dagene var fylt med smerte i kroppen. Savnet etter ikke å få barn, var sterkt og dette er noe som tydelig kommer frem i maleriene hennes. Hoved tematikken i bildene er livets tilblivelse, kjærligheten og dødens nærvær. Et spesielt og feministisk uttrykk som rører meg og spesielt er alle hennes selvportrett med vakre store smykker. Dette har inspirert meg til å lage et smykke dedikert til henne.

Smykket: «Det delte hjertet» er i 925 sølv med Carneoler og litt farget glass.
«De to Fridaer" heter bilde øverst og da ser man linken som jeg har brukt på mitt smykke, det delte hjertet. Hennes kamp om å bevare det etniske «Mexicanske» i seg og alles forventningene om å se ut som en i sin stand, pent tidstypisk pyntet, som en amerikansk frue. 


Noen av Fridas malerier og bilde av henne som jeg viser, er hentet fra
Andrea Kettenmann sin bok om Frida Kahlo og er min inspirasjon.

 
Foto av Frida med store flotte smykker. Maleri av hvordan hun ser og føler seg. 

Hun malte utrolig mange selvportretter og på nesten alle har hun med flotte unike smykker


"De to Fridaer" heter dette bilde og da ser man linken som jeg har brukt på mitt smykke, det delte hjertet. Hennes kamp om å bevare det etniske «Mexicanske» i seg og alles forventningene om å se ut som en i sin stand, pent tidstypisk pyntet, som en amerikansk frue. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.