mandag 24. august 2020

Smykket til Märta Tikkanen


Hommage til:

Märta Tikkanen
Født 1935 i Helsingfors, Finland
Svensk-finsk forfatter, journalist, feminist og filosof
Århundrets kjærlighetssaga, 1978
            
Märta Tikkanen regnes som en av Nordens viktigste forfatterstemme.  Hun har en magistergrad i filosofi, arbeidet som journalist, lærer, rektor og forfatter.

Märta Cavonius arbeidet som journalist ved Hufvudstadsbladet. Der møtte hun Henrik, den kjente avistegneren og forfatteren.  Dette utviklet seg til noe mer enn bare jobb, de hadde mange reportasjer sammen, han som avistegner og hun som journalist. De ble enige om å kutte forholdet for Henrik var gift og var 11 år eldre enn henne. Märta giftet seg med en annen, de fikk en datter.

De to fant hverandre igjen og etter flere år ble de gift med hverandre. Et turbulent ekteskap som varte i nesten tretti år. Et ekteskap begge har skrevet flere bøker om. Om hverandre og det stormfulle forholdet i samlivet deres. De jobbet også med fellesprosjekter som å skrive skuespill, de skrev mange skuespill sammen, både til tv, teater og barneteater.

 Boka Århundres kjærlighetssaga er en dikt-roman, utgitt i 1978 som henvender seg til ektemannen, kunstneren og forfatteren Henrik Tikkanen. Hun elsker han, også som mannen og faren for sine barn. Han elsket barna sine, men hun hatet han når han drakk. Det er forholdet til ham som har gitt henne stoff til noe av det fineste hun har skrevet. Boka Århundrets kjærlighetssaga fra 1978.  Boka fikk «"Nordisk kvinners litteraturpris" for i 1979. 
                                                                                                           
Henrik var en skikkelig drukkenbolt, hadde en manns -sjåvinistiske holdninger, sjalu og krevde stor oppmerksomhet, var egoist og konemishandler i fylla. Han hadde en hyper-aktivitet som bare flaska å kunne dempe. Å stoppe han var umulig.

De var to som elsket hverandre, men to kunstnere under samme tak hadde store problemer med å få hverdagen til å fungere. Man kan undere seg over når hun fikk tid til å skrive! Marta var en heltidsarbeidende firebarnsmor, var lærer seks dager i uka- seinere rektor. 
Hun drømte om at de kunne stå sammen om hus, barn osv. Hun måtte ta nettene til hjelp for å skrive, for å gi uttrykk for alt som brant inne i henne. Hun skrev ofte bøkene sine for hånd, slik at lyden fra skrivemaskinen ikke skulle vekke barna eller hennes mann. Hvorfor gikk hun ikke fra han?

I alt Märta skriver har hun den sterke kjærligheten til ham, tross alt.  Han dør av kreft i 1984 (59 år). Det siste hun skriver i boka: To scener fra et kunstnerekteskap: « Jeg savner han ofte. Ikke et øyeblikk har jeg ønsket han tilbake»


Smykket: «Når mann møter en så stor kjærlighet, kan man ikke unngå å følge den».
 925 Sølv, med steiner fra Mjøsa som viser mannen, og røde koraller for kjærligheten.
DIKTET:
Jeg elsker deg så grenseløst
sa du
ingen andre har noensinne kunne elske som jeg
Jeg har bygget en pyramide av min kjærlighet
sa du
jeg har plassert deg på en pidestall
høyt over skyene
Dette er århundrets kjærlighetssaga
sa du
Den vil alltid bestå
i evighet skal den beundres
sa du

For meg var det vondt å få sove
de første sjuhundreogtretti nettene
etter at jeg innså
hvor grenseløst du elsker
din kjærlighet


Et annet dikt fra boka:

du er en ensom ulv
du stoler bare på deg selv
du tror du er genial
i svimlende soloprestasjoner
lagspill er ikke noe for deg
Märta Tikkanen f 1935 - Märta Eleonora Cavonius født i Finland, hun  har skrevet århundrets vakreste kjærlighetshistorie. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.