mandag 24. august 2020

Smykke til Amalie Skram

Hommage til
Amalie Skram
Norsk- dansk forfatter f. 1846- 1905
Forfatterinnen som torde å skrive om sannhetene i det virkelige liv i sine bøker.
Hun var en forløper for kvinnelitteraturen, en banebryter i norsk litteratur

 

Amalie, født Berthe Amalie Alver, skriver om kvinner og mye av stoffet hun formidler er selvopplevd. Hun vakte stor forargelse og rystet samtiden med å skrive om seksualitet fra et kvinnelig ståsted. Kvinner hadde de egen seksualitet? Det var ikke aksepter å skrive om dette på slutten av 1800 tallet, det ble store skandaler og de som skrev om slikt kunne jo umulig være normale! 
Den gang var nymfomani en diagnose. Etter hvert ble hun akseptert og vi regner henne som en av de store naturalistiske forfattere og banebryter i norsk litteratur.

Amalie opplevde og bli giftet bort 18 år gammel med  en ni år eldre skipsfører som hun ikke var forelsket i, men følte seg presset til av foreldrene. Foreldrene hennes var småkårsfolk og det var litt av en klassereise for henne og bli giftet med August Müller. Amalie var ikke klar for ekteskapet, hverken psykisk eller fysisk for dette. Det ble et sjokk og ble et konfliktfylt ekteskap. Hun var med på mange lange reiser til europeiske havner, eks: Australia, Vestindia og Mexico og ble mer bereist enn noen annen norsk forfatter, den gang. August og Amalie fikk to sønner, det ble mye tid på havet med mann og barn fra 1869-71. Det endte med skilsmisse, etter at hun hadde prøvd over mange år. Det var skammelig å skille seg. Først etter et nervesammenbrudd og at hun var psykiatrisk pasient i over et år at dette gikk i orden, med skilsmissen.

Hun giftet seg seinere i 1884 med den danske forfatteren Erik Skram og det var da hun begynte å skrive bøker.
Hennes fire ekteskapsromaner: Constance Ring 1885, Lucie 1888, Fru Ines 1891 og Forrådt 1892 handler om kjærlighetens ulykke, tragiske følger av dette. Hvordan unge kvinner blir giftet bort ofte til eldre menn av en høyre klasse. Hvor lite en kvinne hadde å si i samfunnet og det sosial økonomiske og i det psykologiske aspektet. Hele hennes forfatterskap omhandler mye biografisk stoff. Amalie Skram opplevde flere nervesammenbrudd og ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Derfra har hun skrevet to romaner som kom ut i 1895.
Hun skrev også den klassiske historien om Hellemyrsfolket, hvor arv og miljø er viktige faktorer.
Amalie Skram hevdet s at hun ville være dansk, for hun ble ikke verdsatt,  men dømt og miskjent av sin samtid her i landet.

Smykket: "Forrådt". Jeg har latt meg inspirere av livet til Amalie og hennes 1.ste ekteskap, som hun skriver om i boka. Smykket har en glatt klave i sølv, anhenget kan man ta av og brukes som nål.  Utformingen: Hennes ekteskap begynte på bølgene blå som skipsfrue, med mannen som kaptein. Han var svært ustadig, hissig og hun svært deprimert i perioder. Derfor har nålen fått en uregelmessig form, som understrekes med de siselerte strekene på formen. Hovedformen kan tolkes som en hånd/klo som holder henne tilbake. Den er laget i en Art Nouveau stil som var  tidstypisk for perioden.
Materialer: Sølv, svart marmor som de tyngste tidene og aquamarinene som de lyseste stundene. Amalie eller Ory som hun heter i boka ser man på toppen, vil styre, men hvordan gikk det? Boka heter forrådt, men hvem forrådte hvem? Steinen er fra Mjøsa.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.