mandag 24. august 2020

Smykke til Marie Curie,


 Hommage til:
MARIE CURIE
Født 1867- 1934, Polen.
Den eneste kvinne som har vunnet Nobelprisen to ganger
Nobelprisen i fysikk i 1903 og Nobelprisen i kjemi 1911

                       
Marie Curie, f. Maria Sklodowska 1867, Warszawa, Polen. Begge foreldrene var lærere. Moren døde av tuberkulose når Marie var 11 år. Marie var skoleflink og utmerket seg bland elevene for hun hadde et helt spesielt minne og gjorde det svært bra på skolen. Kvinner fikk ikke studere i Polen, kun menn. Marie arbeider som guvernante og underviste elever, hun leste vitenskapelig og politiske bøker på kveldstid, en periode
.
I 1891 reiser hun til søsteren Bronia i Paris. Der studerte hun matematikk og fysikk, ved Sorbonne Universitetet i 1893 tok hun en akademisk grad i fysikk. Et år etter treffer hun Pierre Curie på et laboratorium. De hadde mange felles interesser og var begge brennende opptatt av fysikk. Pierre hadde ingen akademisk grad, men jobbet seg fram til doktorgraden med forskning på magnetisme, 1895. Marie tok alle undersøkelsene på de ulike legeringene for han.
           
 Det var den tyske Wilhelm Røntgen som oppdaget røntgen strålene, han fikk Nobelprisen for det i 1901. Oppdagelsen var stråler som gikk gjennom myke materialer som muskler, men stoppet ved bein.  Året etter fant fysikeren Henri Becquerel flere slike stråler som kom fra uran. Marie tok doktorgrad-avhandlingen sin på å studere dette fenomenet videre med Uran. Hun arbeidet med å lage radium med slag fra gruver. Bekblender som ble smeltet, siktet, kokt, destillert, elektrolysert ble det Polonium, et radioaktivt stoff. 1899 studerte Marie og Becquerel den radioaktive strålingen.                                                                                                                                                                
1902 klarte Marie å fremstille radium i ren form. 7 tonn bekblender ble 1 gram radium, hun fikk sin doktorgrad. 1903 fikk Marie og Pierre Nobelprisen i fysikk, for arbeidet med radioaktivitet. Ingen av dem var friske nok for å overvære seremonien i Stockholm. Marie var verdens første kvinne som fikk Nobelprisen i forskning. Radium ble et helbredende "Vidundermiddel" mot all sykdom. De røpet ikke hvordan det ble til.                                        
Pierre fikk jobb som professor ved Sorbonne og fikk laboratorium. Marie fikk lønn som assistent. I 1906 ble Pierre drept av en hest med vogn. Marie ble enke og kom i dyp sorg, gravid med sitt andre barn Irene, Eve var 2 år. Marie overtok Pierre sin jobb ved Sorbonne i 1908. Hun ble den 1.ste kvinnelige professor ved Sorbonne Universitet.

En påstand fra fysikeren L. Kevin om at Radium ikke var et grunnstoff, for det gav fra seg helium gass. Marie arbeidet videre med å lage reinere polonium og radium.  1910, beviste hun at rent radium var et hvitt metall som smeltet ved 700 grader Hun dokumenterte dette i et verk på 971 sider. Nobelprisen i Kjemi fikk hun i 1911 for dette. Oppdagelsen av grunnstoffene radium og polonium. Det franske vitenskapsakademi ville ikke ha henne som medlem fordi hun var kvinne.

Privatlivet hennes ble førsteside stoff i de Franske avisene, fordi hun hadde et forhold til en mann med barn, skandale. Nobelkomiteen ønsket derfor at hun ikke skulle komme for å hentet Nobelprisen i Stockholm. Hun brydde seg ikke om advarselen, hentet den selv i Stockholm.

Det roet seg litt i 1912, når det ble kjent at radium kunne helbrede. Under 1.ste verdenskrig satte Marie i gang en stor innsamlings aksjon og fikk installert over 200 mobile røntgen apparat, slik at kuler og granatsplinter kunne bli funnet i soldatenes kropper. Hun og datteren Irene reiste rundt og lærte opp folk. I 1935 fikk Iren og      mannen Frederic nobelprisen i Kjemi.

Marie Curie sin aske ble 21april 1995 flyttet til Pantheon i Paris- et eksklusivt hvilested for de mest fremtredende franskmenn. Hun er den første kvinnen som har fått plass der på grunn av sin forskning.

Smykket:»Atomet» 925 sølv, Marie (porselen) kikker inn i et grunnstoff, det blå er slag fra smelteverket i Sauda.

                                   
  Kilder jeg har lest om: HER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.