fredag 21. august 2020

Smykke til Mette Marit


                  Hommage til:
Norges Kronprinsesse Mette Marit
Født 19. august 1973, Kristiansand
Gift med Haakon Magnus 25. august 2001.


Mette Marit hedres for sitt sterke selvstendige ståsted, med meninger og engasjement for så mye viktig i Norge. Hun har blitt en dyktig formidler, støtte og en flott ambassadør for det norske kongehus, som jeg er stolte av.


Mette Marit Tjessem Høiby, ble født i Kristiansand i en helt vanlig norsk familie.  Da hun var 11 år ble foreldrene skilt og hun ble boende hos mor.  Oppveksten var som en hvilken som helst vanlig jente med en aktiv ungdomstid fra Sørlandet med seiling, volleyball, speider, ballet, søndagsskole og aktivitetsleder i den lokale ungdomsklubben Slettheia.

Ingen hadde forventet at hun, som selv fortalte at  hun hadde levd et utagerende ungdomsliv skulle bli Norges nye kronprinsesse. Hun var alenemor til sønnen Marius Borg Høiby, som hun fikk i 1997. Av skolegang hadde hun fullført videregående skole i 1994 og brukte lang tid på studier før hun fikk ex. Phil. og eksamen i kjemi.

Sommeren 1999 møttes kronprinsen og Mette Marit på Quart-festivalen i Kristiansand. Et år etter var de samboere.  Det ble store debatter i norsk presse om hun var egnet som kronprinsesse, det må ha vært tøft å bli gransket slik. Var hennes omgangskrets og bakgrunn bra nok for å bli kronprinsesse? Politiet måtte foreta diverse undersøkelser i hennes omgangskrets om hun var sikkerhets risiko for landet. Hun fikk gifte seg med Haakon i 2001.
 
Mette Marit har hatt mange offisielle oppdrag, alene og sammen med kronprinsen. Etter at hun giftet seg med Haakon Magnus har hun tatt flere typer eksamen innen bistand, BI og vært hospitant i Norad, ble mor til to. 
Hun har engasjert seg spesielt angående barn og ungdom, rusarbeid, hiv, aids og er svært opptatt av kultur. Hennes store lidenskap for litteratur og hvordan hun motivere mange til å lese bøker er fantastisk. Hennes modige valg og bruk av norske designere, er vi stolt over og hun er en god ambassadør for Norsk Design. 

Om smykke:

Et smykke som symboliserer Mette Marits klassereise fra rav (vanlig borger) til hvit jade (som i Kina regnes som kongelig). Hennes store hjerte som slår for så mange som ikke har det så godt i vårt samfunn. Hun er en pådriver for åpenhet, inkludering og toleranse, og er dyktig til å møte folk i en sårbar livssituasjon. All støtten hun gir av seg selv til dette arbeidet og andre viktige temaer er imponerende. Ametysten i gullinnfatningen er en kongelig farge.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.