søndag 23. august 2020

Ringer til heder for Kari Bremnes


                                             Hommage til
Kari Bremnes
Født 1956, Svolvær i Lofoten
 Sanger, låtskriver, tekstforfatter og skuespiller


Kari Bremnes kommer fra en kunstner familie hvor alle søsknene har jobbet med kunstformen musikk, slik ble det musikk for henne også. Hun debuterte som plateartist med utgivelsen «Folk i husan» i 1980 sammen med broren Ola Bremnes. Den gang jobbet hun som journalist i Nationen og seinere i Aftenpostens Kulturavdeling.

Hennes store gjennombrudd kom først i 1987 med soloalbumet «Mitt ville hjerte» hvor hun sang dikt av Tove Ditlevsen. Jeg bodde i København og studerte der, den gang og den plata ble populær der også. Hun fikk spellemannprisen for den samme år. Etter det har hun blitt en godt etablert kvinnelig sanger som jeg setter stor pris på. Hun har samarbeidet med mange ulike musikere og vunnet mange priser.

Ketil Bjørnstad skriver om henne i boka «siste tiår», som kommet ut i 2020: «Å arbeide sammen med Kari Bremnes er alltid en fryd. Hun er alltid godt forberedt, vet hva hun skal og har kontroll. Er rolig og får oss andre til å slappe av, senke pulsen før og under en opptreden.» Sangen «Københavnerkneipe» fra 1991, har nok vært den låten som har blitt mest kjent av hennes låter. Den har en tekst som beskriver både lengselen hjem til nord og det å frigjøre seg, men det er ikke så enkelt! Det var hennes første sang hun skrev selv og gav ut.

Hennes stemme, tolkninger av tekster og følelsene hun vekker i det hun synger er det som berører meg. Kari Bremnes har alltid hatt sansen for å pynte seg, ikke med halskjeder, men med store ringer eller øreringer. Derfor har jeg hedret henne ved å sette sammen fem ringer i et monter som sier noe om henne.  Det er ringer som symbolsk kan knytte henne til havet, med fisk og Nord Norge.

Kari Bremnes liker veldig godt store ringer, derfor har hun ikke fått et smykke, men ringer!
Ringene:

       A  «Piggskate», sølv, spinell og to perlerstr 55                                
B   «På Havets bunn» sølv akvamarin, 2 grønne agater, str 58                   
C   « Caribien», sølv opal, akvamarin, 2 kulturperler, str 60                         
D  «Flyndre flat», sølv, grønn agat, str 56                                                          
E    -«Sommerflyndre, 2» sølv, onyx, turkis str 56                                           

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.