fredag 21. august 2020

Kreasjonen til Anne Boleyn


Hommage til
Anne Boleyn
f. 1501 – død 19.mai 1536, England
Anne Boleyn var Henrik V111s andre hustru, hun var mor til Dronning Elizabeth 1. av England

                     


Anne Boleyn, Henrik VIII s andre hustru, mor til Elizabeth 1 av Engeland.
Anne Boleyn ble konen til Henrik VIII, etter å ha ventet på å bli gift i syv år, pga. at paven ikke ville gi Kongen skilsmisse fra kona, Dronning Katarina. 
Anne ble kronet til Dronning i 1533 og fødte Elizabeth samme år. Hennes ekteskap ble konfliktfylt, hun likte ikke kongens sidesprang og kritiserte han. Kongen mente hennes evne til å gi henne en sønn, var forræderi.
Anne ble halshugget i 1536, med begrunnelse av at hun var heks. Beviset var en lille-finger for mye og at hun var utro med minst fem menn, drev med incest og forræderi. Elizabeth ble erklært som uekte barn av Henrik 8, noe han trakk tilbake seinere. 

Henrik 8, var gift med 6 forskjellige koner. Henrik sin første kone het Katarina av Aragon de var gift i over 20 år, fikk 7 barn, men alle døde bortsett fra Mary. Mary (1515- 1558) fikk styre England, fra hun var 37 år. Hun fikk kallenavnet Bloddy Mary. Mary var gift med Philip 2 av Spania, var katolikk og ca. 300, kristne personer havnet på kjetter-bålet under hennes styre, frem til 1552.

Henrik ønsket å gå fra sin kone, men det skjedde ikke helt på en riktig måte. Paven ville ikke gi han skilsmisse fra Dronning Katarina, men det skjedde.  De neste 14 årene var han gift med fem kvinner, ca. tre år på hver. 
Kone nr. 2, moren til Elizabeth var en hoffdame fra dronningens følge Anne Boleyn.

Anne ble betegnet som en martyr av de engelske protestantene, hun hadde vært en kvinne med stor karisma. Hun hadde mørk hud farge og sort hår, noe som gjorde henne eksotisk. Hennes sikre sans for moter og hun inspirerte mange. Man kan si hun var det største moteikon i England på tidlig 1500tallet. Anne Boleyn regnes som den mest innflytelsesrike og viktige ektefellen en konge av England noen gang har hatt.

Den hvit Krave:
I Tudor stil. Utført i vevet bomullstøy, med silke rundt kanten. (en videreføring av pipe-kraven)
Dekor – ornamentet som danner en brosje er gjenbruk av logo-merker i metall. Anne var en ren og uskyldig kvinne og hun ble sett opp til av folket.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk! Masse historie og interessante opplysninger. Og kragen passer midt i blinken! Skulle gjerne sett denne i virkeligheten og på nært hold! :) Gratulerer med flott utstilling!

    SvarSlett
  2. Det ble en fin utstilling og jeg skal legge alle 40 ut på nettet, med en liste til klikke på.
    Takk for hyggelig kommentar Jorun!

    SvarSlett

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.