mandag 24. august 2020

Smykket til Marilyn Monroe

Hommage  til:  
Hommage til Marilyn Monroe
Amerikansk skuespiller, sangerinne, filmprodusent og modell
1926 – 1962

    
Norma Jean Baker ble født i 1926 i Los Angeles.  Marilyn sin far var halvt norsk, Martin E, Mortensen. Foreldrene var bare gift i fire mnd. Moren, Gladys Pearl Monroe var psykisk ustabil, så Norma sin barndom ble veldig mange ulike fosterhjem og barnehjem, ca. 10 ulik steder bodde hun. Moren het Baker fra sin fraskilte første ekteskap, de hadde to barn.

Norma blir sammen med nabogutten James (Jim) Dougherty, giftet seg med han 16 år gammel. Endelig fikk hun et vanlig hjem, og svigermoren likte og hjalp henne.  Jim ble innkalt til USA sin handelsflåte i 1944, så hun ble mye alene, hun tok seg jobb på en fabrikk. En fotograf oppdager Norma på fabrikken. Slik kom hun inn i modellyrket og fikk gå på kurs i hvordan man skal gå, stå osv. som modell, men det var filmstjerne hun var hennes drøm.

1946 skiller hun seg fra Jim, skifter navn til Marilyn Monroe.  Hun var lei av å leke husmor, hun ville bli filmstjerne. Da begynner drømmene hennes å bli noe, for den første filmkontrakten fikk hun i 1946. Hun prøvefilmer og blir fotografert i mange sammenheng, men filmrollene kommer ikke som hun hadde forventet, det tok sin tid
         
Drømmen gikk i oppfyllelse i 1953, da hun fikk sin første hovedrolle og ble forsidepike på LIFE Magazine. Hun giftet seg i januar 1954 med den 12 år eldre baseballstjernen Joe Di Maggio. De ble et stort kjendispar og fotografert over alt hvor de var.  Joe var italiener og hun var overlykkelig over å komme inn i en skikkelig italiensk familie. Før året er omme har de skilt seg, de tok ut separasjon allerede i oktober. 
Hvorfor? pga scenen der skjørtet blåser opp, det kunne mannen hennes ikke akseptere. Ekteskapet med Joe hadde økte kjendisstatusen hennes. Det må sies at Di Maggio forble en venn i nød, hele hennes korte liv, selv etter skilsmissen. Han uttalte seg aldri offentlig om Marilyn, men var en god og hjelpende venn. Det var han som arrangerte begravelsen hennes og i de neste 20 år sendte han røde roser til graven hennes tre ganger i uka.
            
Hun var prima ballerina og sex symbol, men var svært misfornøyd over alltid og bli fremstilt i de «Dumme blondine rollene». Men, hun kom alltid for seint og mistet flere filmoppdrag, sies det.  Hun startet sitt eget produksjonsselskap, for å få større kontroll over sin egen karriere. 11956 gifter hun seg med dramatikeren og forfatteren Arthur Miller. De hadde mye felles, snakket om teater, filmer, bøker osv.  Marilyn elsket å lese bøker. Karrieren var på topp, med filmen "Bus stop" det året. Marilyn var skuffet over ikke å bli nominert til Oscar, men fikk en Golden Globe- nominasjon.

De ønsket seg barn, hun aborterte og det gikk hard inn på henne. Barndommen kom opp og hun begynte å ta veldig mange piller. Dette gikk utover konsentrasjonen hennes og hun lager mange katastrofer som Arthur ikke taklet, de ble skilt i 1961.
              
1961 kjøper hun seg et eget hus i Hollywood. Hun sliter med misbruk av alkohol og piller, det ble hennes trøst! Mange rykter gikk om henne, den sexy kvinnen. Mr. President John Kennedy var han en av elskerne hennes? Hun sang iallfall bursdagssangen til han, svært dopa få dager før hun døde. Den 5. august døde hun, av piller og vodka, med telefonrøret i hånda.

En trist historie om en kvinne som hadde så mange muligheter. I 1999 ble kjolen hun hadde på seg under bursdagen til John Kennedy (da hun sang) solgt for over 1,26 million dollar. Playboy rangerte henne som det 20 århundrets sexstjerne nr. 1, samme år. Hun spilte totalt inn 31 filmer. 


Smykket: « en blomst» Stammen i lerke-tre, 925 sølv, en carneol og to ekte hvite perler. En skjør rotløs blomst


Bøker som har inspirert meg:
 
 
Marilyn var et løvetannbarn og en skjør blomst!

Denne omtalen om Marilyn Monroe (1926- 1962) blir en mix av denne boka, fotoboka og fra DVD som fulgte med i 50 års jubileumsboka som kom i 2012. Jeg har jobbet med Marilyn nå og laget et smykke til henne som skal være med på utstillingen i Kunstbanken, Hamar i aug-okt.


Den lille tynne Ikon serie boka om Marilyn, eller Norma Jeane Mortensen som hun egentlig het var en flott kortfattet historie om Marilyn. Forfatteren Kjersti Scheen har hatt et stort forbilde i Marilyn siden hun var liten og det skinner gjennom i teksten, den er grundig og bra.


                                                
Norma Jean ble født i 1926 i Los Angeles.   Moren hadde to barn fra første ekteskap, de bodde hos faren. Mor var ikke i stand til å ta hånd om dem og heller ikke lille Norma Jean, moren henne, var psykisk sykNorma sammen med moren, som hun var litt redd/usikker på. De hadde sine faste møter, men Norma fikk ikke bo hos henne, men var på besøk. Barndommen ble veldig mange ulike fosterhjem og barnehjem, ca. 10 ulik steder. 
Det er ikke rart at hun slet med tilknytning-problematikk resten av livet!


Hun blir sammen med nabogutten James (Jimmy/Jim) Dougherty, etterhvert flyttet Norma hjem til Jimmy sin familie. Endelig fikk hun et vanlig hjem, og svigermoren likte og hjalp henne. Hun var en god støtte og til stor hjelp for Norma. 
Jim og Norma giftet seg 19. juni 1942. Jim ble innkalt til USA sin handelsflåte i 1944, så hun ble mye alene. En fotograf oppdager Norma på fabrikken hvor hun jobbet. Slik kom hun inn i modellyrket og  fikk gå på kurs i hvordan man skal gå, stå osv som modell.


1946 skiller hun seg fra Jimmy, skifter navn til Marilyn Monroe.  Hun var lei av å leke husmor, hun ville bli filmstjerne. Da begynner drømmene hennes å bli noe.


Hun prøvefilmer og blir fotografert i mange sammenheng, men filmrollene kommer ikke som hun hadde forventet, det tok sin tid.


                         Drømmen gikk i oppfyllelse i 1952, da hun fikk sin første hovedrolle.
Hun spilte totalt inn 31 filmer. Marilyn lufter hunden sin, og fra en filmscene. Hun var prima ballerina og sex symbol!
Men, hun kom alltid for seint og mistet flere filmoppdrag pga. det. 
(Hun var nok litt høy på seg selv)


Hun giftet seg i januar 1954 med den 12 år eldre baseballstjernen Joe Di Maggio. De ble et stort kjendispar og fotografert over alt hvor de var.  Joe var italiener og hun var overlykkelig over å komme inn i en skikkelig italiensk familie. Før året er omme har de skilt seg, de tok ut separasjon allerede i oktober. Hvorfor? pga scenen under, det kunne han ikke akseptere. 


Det må sies at Di Maggio forble en venn i nød og i hele hennes korte liv, selv etter skilsmissen. Han uttalte seg aldri offentlig om Marilyn, men var en god og hjelpende venn. Det var han som arrangerte begravelsen hennes og i de neste 20 år sendte han røde roser til graven hennes tre ganger i uka.

 1 1956 gifter hun seg med dramatikeren Arthur Miller. De hadde mye felles, snakket om teater, film, bøker (Marilyn elsket å lese bøker). Karrieren var på topp, med filmen "Bus stop" det året.
De ønsket seg barn, hun aborterte og det gikk hard inn på henne. Barndommen kom opp og hun begynte med å ta veldig mange piller. Dette går utover konsentrasjonen hennes og hun lager mange katastrofer. Hun og Arthur skilles i 1961

1961 kjøper hun seg et eget hus i Hollywood. Hun sliter med misbruk av  alkohol og piller, det blir hennes trøst. Mange rykter går om henne, den sexy kvinnen. Mr. President John Kennedy var han en av dem? Hun sang iallfall bursdagssangen til han, svært dopa få dager før hun døde. Den 5. august døde hun, av piller og vodka, med telefonrøret i hånda.

En trist historie om en kvinne som hadde så mange muligheter. Tenk i 1999 ble kjolen hun hadde på seg under bursdagen til John Kennedy (da hun sang) ble solgt for over en million kroner. 
Playboy rangerte henne som det 20 århundrets sexstjerne nr 1, samme år.

En skjør rotløs blomst!


Utgitt Gyldendal 2008             Merilyn Monroe , en fotografisk Biografi,  
av Kjersti Scheen                       Utgitt på Spetrum, med mye tekst, foto, DVD
Ikon serien                                   utgitt 2012
86 sider                                         256 sider, 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.