lørdag 13. juli 2024

Anne Stine Ingstad, laget til Galleri Ullinsvin utstillingen, 22 juni - 8 sept. i Vågå. 1:3 nye

  

                                Anne Stine Ingstad

 1918 Lillehammer - 1997 Oslo

Arkeologen Anne Stine og Helge Ingstad, kunne bekrefte saga-historien om Vinland. Arbeidet med tekstilfunnene fra utgravingene i Kaupang og Oseberg

Anne Stine Moe, fra Lillehammer, gift med Helge Ingstad (1899-2001). Ekteparet gjorde store oppdagelser og har satt spor etter seg i verdenshistorien, med funnene av norrøn bosetning etter Eirik Raude og sønnen Leiv Eriksson på Newfoundland, Canada. Men, hvem fikk all heder, det var Helge Ingstad.

Helge Ingstads bok «Pelsjegerliv» imponerte den unge jenta Anne Stine, mannen hun drømte, beundrer og skrev mange brev til han. Hun var 18 år yngre enn Helge. Anne Stine vokste opp, på Lillehammer. Faren var jurist og forsvarer, han hadde mange oppdrag i bygdene oppover i Gudbrandsdalen. Anne Stine elsket å være med han for å se på all Bonderomantikken som det var mye av oppover i dalen, og spesielt i Sjåk og Lom. 

Anne Stine utdanne seg til arkeolog, og dro til Paris 18 år gammel i 1936, der møter hun Helge for første gang. Anne Stine og Helge giftet seg i mai- 1941, Benedicte ble født 1943. Anne Stine utdannet seg som arkeolog, tok magistergrad og fikk konservatorstilling ved Skogbruksmuseet i Elverum, 1960-61 i oppbygningsfasen. Helge var stadig på ulike ekspedisjoner.

Vinland-ekspedisjon, varte fra 1961-68, på leting etter spor etter Erik Raude, og sønnen Leiv Eriksson som han kalte Vinland. Helge var ekspedisjonsleder og Anne Stine arkeologen som ledet et internasjonalt team. Det første funnet i 1963 var åtte hustufter, og et spinnehjul. Det ble mye presse på saken når dansk arkeolog Melgaard påsto at Anne Stine hadde jukset, og at hun hadde tatt med spinnhjulet fra Norge. Anne Stine følte at hennes jobb ikke ble verdsatt og hun dro hjem. I 1968 fant Anne Stine en Ringnål og mange forlatte bosteder med koke groper og hustufter. De fastslår at dette var stedet der den Norrøne bosetningen slo seg ned, på L`Anse Aux Meadows som ligger i Labrador, på nordspissen av Newfoundland i Canada. Funnene bekreftet at vikingene dro til Amerika 500år før Columbus.

Disse funnene ble til mange intriger i miljøet, og Danske J. Melgaard fra Nasjonalmuseet hevdet han hadde informert Helge om dette i 1955 og vil ha ære, han også. Han kalte samtidig Anne Stine for en amatør. Det ble mye uvennskap, den tiden. Thor Heyerdal sto på sitt og mente Columbus oppdaget Amerika.

Det endte med at Helge Ingstad ble invitert og hedret for sitt arbeide med å finne verdifulle rester etter den norrøne bebyggelsen og Leiv Eriksson oppdagelse av Nord -Amerika. Anne Stine ble ikke invitert til festlighetene.

Vinlandsekspedisjonene hadde tatt på ekteskapet, og det skulle prege dem resten av livet. En del av det var nok alle konfliktene, og annerkjennelsen som ikke ble slik de hadde ventet i forhold til alt av hva de hadde jobbet med i mange år og funnet. Anne Stine følte at hennes funn ikke ble verdsatt. Newfoundland Universitet derimot, æret henne i 1969 med tittelen æresdoktor.

I 1977 ble Anne Stine statsstipendiat og startet arbeidet med tekstilfunnene fra utgravingene av Kaupang og Oseberg funnene. Boka «Osebergdronningens grav» kom ut i 1992. De var tre forfattere, arkeolog Anne Stine, (med 180 sider), arkeolog Bjørn Myhre og professor Arne Emil Christensen.

Hun skriver godt og engasjerende om de ulike tekstilene som ble funnet i Oseberg- gravkammeret, ved Tønsberg.

Det ble i 2001 oppført en skulptur av Anne Stine og Helge ved Viking-museet på Bygdøy. Utført av Ulf Aas. Det fikk ikke Anne Stine oppleve, hun fikk kreft og døde i november 1997.

Smykkene: «Hjerte banket for..». I halsen ei ringnål i sølv og ei sølje i sølv, med naturstein fra Mjøsa. Montert på bildet ikledd bunaden: Rondastakk og rutaliv. Bunaden som har vært i bruk i nord Gudbrandsdalen siden 1830. Ordet rond betyr striper. Ferdig montert A3.

Kilder:

Benedicte Ingstad sine to biografiske bøker om foreldrene. Boka, Oseberg Dronningensgrav, Wikipedia og div annet

4 kommentarer:

  1. Så fint innlegg og flotte smykker som sier både noe om Anne Stine som fant ringnålen i Canada og søljen. Lekkert! Hilsen Kari, jeg skal prøve å få til en tur til Vågå i sommer.

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelige ord, det ble en veldig fin utstilling på et vakkert sted som absolutt er verd å besøke i sommer :)

    SvarSlett
  3. Igjen og igjen blir jeg imponert over det fantastiske arbeidet med å trekke fram neste glemte kvinner og gi dem heder og ære. Nydelig, gjennomtenkt smykke som passer utmerket til bunaden!

    SvarSlett
    Svar
    1. Anne Stine Ingstad fortjener virkelig all heder, for hun kom helt i skyggen av sin mann. Han fikk all ære og hun ble oversett. Jeg viste ikke at hun hadde jobbet så mye med tekstiler fra Osebergskipet, det var spennende.

      Slett

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.