fredag 21. august 2020

Dronning pynt til Elizabeth


Hommage til
Dronning Elizabeth 1. 
f. 1533 – død 1603, England 
Dronning Elizabeth var datteren til Henrik V111 og hans andre hustru, Anne Boleyn.
Elizabeth satt ved kronet som dronning av England og Irland, 1558- 1603
«Jomfrudronningen»  

Elizabeth var et uønsket barn fordi hun var ei jente, det var en fornærmelse å få en datter, mente faren Henrik 8, av England.  Moren Dronning Anne ble halshugget i 1536, med begrunnelse av at hun var heks. Beviset var en lille-finger for mye og at hun var utro med minst fem menn, drev med incest og forræderi. Elizabeth ble erklært som uekte barn av Henrik 8, noe han trakk tilbake seinere. (Se mer under Anne Boleyn).

Fire år etter at Elizabeth ble født kom halvbroren Edvard til verden, med atter en hoffdame som Henrik giftet seg med ti dager etter moren Anne kone nr. 2 ble halshugget.  Jane Seymour var hennes navn.  Hun døde av barselfeber rett etter fødselen og hennes sønn Edvard 6. Han var ni år da faren Henrik 8, døde og ble en kort tid regent. Jane Grey og Edvard giftet seg og rett etter Kong Edvard sin død. Jane Grey ble kalles ni dagers dronningen. Hun og onkelen ble halshugget da giftemålet ble oppdaget som et komplott.

I 1558 ble Elizabeth kronet, hun var da 25 år gammel. Vi har kommet til renessansen med alle oppdagelsene, teknisk og teknologiske fremskritt. Det var en enorm utvikling i Elizabeths regjeringstid. Både i England og andre land.
Elizabeth var en moderat, men myndig leder av England og Irland. Hennes store feide som ikke glemmes er mellom Elizabeth og Dronning Mary av Skottland, de hatet hverandre.
Elizabeth ble utsatt for mange plott, men kom unna alle. Hennes regjeringstid kalles gullalderen, en sta og besluttsom leder av landet, beskrives hun som.
Elizabeth ble aldri gift, hun påstod til sin død at hun ikke hadde vært sammen med en mann, men det fortelles om henne at hun hadde mange beilere og hun var forelsket i Robert Dudley, men han var gift…..

Elizabeth 1 av England, «Jomfrudronningen» En krave, inspirert av middelalders kraver i Tudor- stilen.
Teknikk: krave er laget av knapper hovedsakelig perlemorsknapper, plast ringer, silke og lin.
Perlemorsknappene: Hun ble tiljublet som dronning bare 25 år gammel. Hennes ugifte status ble til en jomfrukultur i folket, hun forble ugift. I en tidsalder hvor metaforer og forfengelighet ble hun av sine samtidige poeter og forfattere portrettert som gift med sitt kongedømme. Hun uttalte selv «Alle mine ektemenn, mitt gode folk» (1599). Hun ble sett på som en ikke jordisk normal kvinne, mer som en gudinne for folket.
Knapper symboliserer det tilkneppete. Det er store knapper på forsiden som symboliserer hennes renhet utad til folket, det skinnende blanke. På baksiden ser vi enten de små knappene eller baksiden av knappene. Hun ble ugift, men hadde sine elskere, hevdes det.
Den gule heklekanten sier noe om løgnen, Lord Robert Dudley var vist nok en av dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.