mandag 24. august 2020

Ingrid Wigernæs 1928, skiløper..


HOMMAGE TIL
Ingrid Wigernæs
1928 i Hemsedal
Hun synliggjorde kvinnenes plass og satte agendaen for kvinners
 deltagelse i skisporet.


Ingrid Wigernæs er en kvinne som har satt viktige spor etter seg i sportshistorien som tidligere langrennsløper og trener.  Ingrid Wigernæs var en av forgrunnkvinnene under den første suksessrike perioden innen langrenn for damer i Norge. Hun vant 10km i NM på ski, nordiske grener i 1960, 1961 og 1966, og vant mye annet også.

Hun var ei gladjente og brukte ordet «Jentut`n» om lagvenninnene på stafettlaget i VM i 1966. Jentut`n er Hemsedalsdialekt og betyr jenter. Dette ble et kjælenavn på det landslags-jentene og de alle de jentene hun seinere trente. Hun var blant annet treneren for damene som tok gull i 1968 i Grenoble, det ble gjennombruddet for norsk kvinnelangrenn.

Før henne var det bare de tøffe gutta som var populære i skisporet og som man heiet på. Gutta som var tømmerhuggere og som kom gående på ski til konkurranser.  Hun sang også inne i plate med tittelen «Jentu`n våre», fordi det var populært blant de mannlige skiløperne å synge inn plater.
Ingrid var en kvinneforkjemper, ei tøff robust, modig kvinne som synliggjorde damene i skisporet, hun var en pioner. Hun tok opp kampen de norske kvinnelige langrennsløperne og andre jenter som står på ski nyter godt av i dag. Hvor hadde Anette Sagen og Therese Johaug vært i dag om ikke Ingrid hadde kjempet for kvinnenes rett til å drive idrett, med ski på beina på lik linje med gutta?
Ingrid Wigernæs var datidens (på 60 tallet) Petter Northug, hvor hadde de andre skijentene vært i dag uten henne?

Smykket:  «Jentuten»  925Sølv klave, med to biter i treverk. Det var treski man brukte før og her lar jeg skiene være symbolet på alt innen skiidrett, både slalåm hvor man svinger seg rundt en skjæring i bakken eller man står ned eller hopper i en bratt bakke. Materialer: Sølv, skjell og Cuta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.