mandag 24. august 2020

Smykket til Virginia Woolf

Hommage til:
                Virginia Woolf
Født 1882- 1941
Britisk forfatter, Litteraturkritiker, feminist og en av de fremste modernister på 1900 tallet.

       


Virginia Stephen, født 25.januar 1882, England. Hun var og er vil jeg hevde, en av verdens mest kjente og innflytelsesrike forfatter. Svært radikal og bevist allerede fra tenårene på at hun ville skrive bøker. Tross at hun ikke fikk noen offisiell skolegang. Hun er mest kjent for sin utvikling av skrivestil «Stream of conscioness», en dags hendelse beskrives og indre monologer.

Moren til Virginia ble enke med 3 barn, hun treffer Leslie, enkemann med datteren Laura. De gifter seg i 1878 og sammen fikk de en barneflokk på 8 barn. De tilhørte den øvre middelklassen i England, bodde i Kensington, en rik bydel av London. Laura, farens datter fra første ekteskap ble sendt på institusjon da Virginia var 5 år, hun led av voldsomme anfall skrek og gikk ofte berserk. Virginia opplevde disse opptrinnene traumatisk.
En av brødrene forgrep seg på Virginia og en annen angrep henne. Dette kom Virginia aldri over og preget henne resten av livet.
Dette er Viktoriatiden 1837 - 1901 og kvinnene skulle overvåkes av faren, mannen eller brødre.  Det var strenge tid med mange regler for hvordan man skulle oppføre seg og føre seg. Jentene i huset fikk hjemmeskole, mens brødrene hennes fikk gå på privatskoler og studerte ved Cambridge. Moren prøvde å lære dem litt fransk, latin og historie. Faren prøvde å lære jentene matte. Men, de hadde et bibliotek i hjemmet og faren skjønte fort at Virginia hadde talent og lånte henne bøker, som de ofte samtalte rundt.
Virginia er bare 13 år når moren dør, Virginia hadde et vanskelig forhold til moren. Dette blir en uforløst sorg, som endte henne og førte til hennes første sammenbrudd. Halvsøsteren Stella, dør i 1897 bare 2 år etter sitt bryllup og faren dør i 1904. Dette ble for mye for Virginia, hun får sitt andre sammenbrudd.

Virginia var en viktig del av Bloomsbery - kretsen det var viktig for henne.  Mang kunstnere og homofile par bodde i det området, de diskuterte og var frie mennesker. I det miljøet møter hun Leonard Woolf, de giftet seg i 1912. Året etter får hun et sammenbrudd som varer i over to år. Hun var syk i til sammen nesten 5 år og frisk i 55 år. Leonard var en fantastisk mann for Virginia, han tok vare på henne i hennes tunge stunder og de støttet hverandre og hadde mange felles interesser. De var enige om ikke å få barn, et savn Virginia ofte reflekterte over.

1 1917 startet de sitt eget trykkeri The Hogarth Press, som vokste og ble et vell-renommert trykkeri. Virginia var en fri kvinne og hadde flere kvinnelige elskere i livet sitt. (sies det). Hun var opptatt av kvinnelige rettigheter.
Virginia dør den 28.mars 1941, antagelig litteraturhistoriens mest berømte selvmord. (59 år). 
Hun og mannen fikk allerede i 1940 vite at de sto på nazistenes lister. Leonard var jøde og forlegger og Virginia var radikal og forfatter. De var enige om å begå selvmord sammen om nazistene kom til England.  Den 28. mars 1941 går hun ut i elven Ouse, med steiner i lommene, hun blir funnet tre uker seinere. Virginia la igjen et brev til Leonard at hun var i ferd med å bli gal igjen og takket for den fantastiske mannen han hadde vært mot henne og den lykkelige tiden de hadde vært sammen. 

Smykket: «Ingen vei utenom» Stilperioden er Art Nouveau. Steinen fra Mjøsa, viser Virginia som går ut i vannet,
925 sølv, hvite perler og nederst en granat, sort Onyx under en oppslått bok.

 
BØKER SOM HAR GITT MEG MYE INFORMASJON:


En liten men veldig fin biografi om Virginia Woolf og henne liv.

Virginia Stephen ble født 25.januar 1882, hun død den 28.mars 1941, antagelig litteraturhistoriens mest berømte selvmord. (59 år) Hun var og er vil jeg hevde, en av verdens mest kjente og innflytelsesrike forfatter. Svært radikal og bevist allerede fra tenårene på at hun skulle skrive bøker. Tross at hun ikke fikk noen offisiell skolegang.

Moren til Virginia, Julia ble enke bare 24 år gammel, da hadde hun barna Georg, Stella og seks uker etter gravferden føder hun Gerald.
Faren Leslie, var enkemann med datteren Laura. Han og Julia gifter seg i 1878 og sammen får de barna: Vanessa, Thorby, Virginia og Adrian. Plutselig var det en barneflokk på 8 barn. De tilhørte den øvre middelklassen i England, bodde i Kensington, en rik bydel av London. 
Laura, farens datter fra første ekteskap ble sendt på institusjon da Virginia var 5 år, hun hadde voldsomme anfall skrek og gikk ofte berserk. Virginia opplevde disse opptrinnene traumatisk da hun var barn og satte nok spor i henne.

Dette er Viktoriatiden 1837 - 1901 og kvinnene skulle overvåkes av faren, mannen eller brødre.  Det var strenge regler for hvordan man skulle oppføre seg og føre seg. Faren støtter at kvinner skal få utdanning, politisk. Brødrene hennes fikk gå på privatskoler og studerte etterpå ved Cambridge. Det fantes skoler for jenter, men ikke for hans døtre. Han mente at de kunne ta seg av dette selv innenfor husets vegger. Moren prøvde å lære dem litt fransk, latin og historie, men hun var en dårlig lærer. Faren prøvde å lære jentene matte, men det var heller ikke mye å skryte av. Men de hadde et bibliotek i hjemmet og faren skjønte fort at Virginia hadde talent og lånte henne bøker, som de ofte samtalte rundt.

Om somrene leide storfamilien et hus i St. Ives i Cornwall, med utsikt til fyret. Den har jeg lest, og skjønte fort at den bygger på egne hendelser i familien. Boka: De dro til fyret

 Bildet er fra boka

Virginia opplevde at halvbroren Georg forgrep seg på henne og Gerald angrep henne, begge deler var skremmende opplevelser hun aldri glemte og preget henne resten av livet. 
Da Virginia er 13 år dør moren, Virginia hadde et vanskelig forhold til moren, noe som uforløst en sorg over ikke å få snakket om. Hun har sitt første sammenbrudd. Det blir veldig mange som dør rundt henne. Halvsøsteren Stella, var nygift dør 1897, bare 2 år etter bryllupet og når faren dør i 1904 får Virginia sitt andre sammenbrudd.
De fire helsøsknene velger å flytte fra Kensington til Bloomsbery. Det var et opprør i seg selv. De fire søsknene drar på en dannelsesreise til Italia. Thorby blir syk og dør 2 år etter faren.
Bloomsbery - kretsen var av stor betydning for Virginia, de diskuterte og var frie mennesker. Mange kunstnere og homofile par bodde i det området.

Der treffer hun Leonard Woolf som hun gifter seg med i 1912. Året etter får hun et sammenbrudd som varer i over to år. Man tenker alltid på Virginia som var syk hele tiden, men hun var syk i til sammen nesten 5 år og frisk i 55 år.  Leonard var en fantastisk mann for Virginia, han tok vare på henne i hennes tunge stunder og de støttet hverandre og hadde mange felles interesser. De var enige om ikke å få barn, et savn Virginia ofte reflekterte over.

1 1917 startet de sitt eget trykkeri The Hogarth Press, som vokste og ble et vell-renommert trykkeri.
Virginia var en fri kvinne og hadde flere kvinnelige elskere i livet sitt. Hun var opptatt av kvinnelige rettigheter. Mannen hennes Leonard var jøde, det likte hun på en måte ikke, for hun hadde rasistiske synspunkt på jøder. Tross dette han var han hennes elskede mann. 

Krigen kom, i 1940 fikk hun og Leonard vite at de sto på nazistenes lister. Leonard var jøde og forlegger og Virginia var radikal og forfatter. De var enige om å begå selvmord sammen om nazistene kom til England.  Virginia prøver flere ganger å ta sitt eget liv.

Den 28. mars 1941 går hun ut i elven Ouse, med steiner i lommene, hun blir funnet tre uker seinere. Virginia la igjen et brev til Leonard at hun var i ferd med å bli gal igjen og takket for den fantastiske mannen han hadde vært mot henne og vi var så lykkelige sammen. 

Andre bøker om Virginia Woolf. Klikk HERIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.