fredag 21. august 2020

Smykke til Ingrid Betancourt


Hommage til
Ingrid Betancourt
Født 1961 i Colombia  
En politisk kvinne som ble bortført i februar 2002 av den venstreekstreme terror-
organisasjonen FARC og satt 6 og 1/2 år som fange i Colombias jungel, befridd 2008

En fantastisk pågangskrik, uredde, stolt, flott kvinne og politiker fra Colombia.

Litt fakta om Ingrid Bertancourt:
Født i Colombia 1961. Oppvokst i Frankrike, Paris med far (Gabriel Betancourt) som var nestleder i Colombias delegasjon til UNESCO og utdannelses-minister. Moren (Yolanda Pulecio) satt i parlamentet i Colombia 1990-91. Hun var skjønnhetsdronning og tidligere Miss Colombia.
Ingrid giftet seg i 1983 med en fransk mann, de fikk to barn. Gjennom ekteskapet ble hun fransk statsborger. I 1990 innledet Ingrid sin politiske karriere, der en av hennes hovedsaker var om korrupsjonen i Columbia. Det hele startet da Luis Carlos Galan erklærte krig mot narkotikakartellene og ble drept i 1989.

Ingrid satt i parlamentet 1994-98 og i 1998 startet hun sitt eget parti Partido Verde Oxigeno «Grønt oksygen», hun ble innvalgt i senatet. Hun stilte til valg som presidentkandidat i Colombia 2002, men så ble hun bortført av FARC i februar 2002 av den venstre-ekstreme terrororganisasjonen og satt i deres fangenskap i 6 og 1/2 år. Hun ble befridd av colombianske sikkerhets-
styrker, det var en farlig og hemmelig aksjon, det ble ikke løsnet skudd under aksjonen.

Hun har skrevet en bok om dette: Hun lever et liv i fangenskap som det bare er å ta av seg hatten for, hun led både psykisk og fysisk, men klart å holde ut uten å bli varig skadet. Hun var sterk selv og troen på å klare seg må ha vært en viktig drivkraft for henne. Hun pratet de sterkeste mannfolkene i senk, - i senk så enkelte blir ydmyke for henne verbale språk tolkninger og kunnskaper. Hun ble stadig forflyttet på vandring lenger og lenger inn i Amasonas jungel. Hun ble tatt sammen med en annen kvinne Clara, Hun var en ugift kvinne i førtiårene. De fikk et veldig anspent forhold til hverandre etterhvert, fordi de levde helt tett på hverandre. Periodevis levde de under en myggnetting på 2 x 1,5 meter.
Man kan undres hvordan hun fikk dagene til å gå, men hun startet med å lese bibelen, brodere og vevde mye. Drømmen var utrolig viktig for henne, frykten for å dø, drømmen om frihet og motet til håpet om en dag å bli fri og treffe igjen barn og mann. Meldingene på radioen og håpet om at hun skulle frigis var hele tiden tilstede. En imponerende dame.

Hvorfor hedre Ingrid Bertancout? Det er fordi jeg har tre adoptivbarn fra Colombia og har vært der to ganger og opplevde frykten. Mine barns hjemland og det vakre fruktbare landet. Den første gangen vi var der i 1989, hentet vi tre adoptiv barn langt oppe i Andesfjellene. Der var det mye ran, narkotika og skummelt med mye politifolkene med maskingevær på nesten hvert gatehjørne. Den andre gangen var en ferietur i 2001, nord i Colombia, en karibisk drøm. Der var det også mye skummelt som skjedde, vi var øyenvitner til et postran og ei dame som ble bestjålet og mye fattigdom.

Smykket: Farc- fangen i Colombia» Ingrid, den lange slanke skikkelsen i midten, vi ser henne inni den tette jungelen i Colombia. Jeg valgte å lage et kjede til henne som en mykt og behagelig å ha på i sølv og Rutil Quarts’. En lenke i sølv som minner litt om lenken hun hadde rundt halsen i alle årene for ikke å rømme, noe hun forsøkte på flere ganger. Et symbol på hennes vilje, styrke og kraft fra hun satt 6 og 1/2 år fengslet i Colombias jungel som FARC fange. Hun var utsatt for mye tortur, slått, mishandlet, dratt og lenket fast til et tre eller andre gisler i lange perioder.


Les bokomtalen min av hennes bok "Selv tausheten tar slutt": HER bertancourt-ingrid-


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.