tirsdag 21. mai 2013

Smykke til Josephine Baker


Hommage til
Josephine Baker
Født 1906 i USA – døde i 1975
En dristig, provoserende fransk- amerikansk danser, sanger og varieteartist


Josephine Baker født 1906 (f. Freda Josephine McDonald), var filmskuespiller, sanger, diva og en moderne kvinne med et stort hjerte. Allerede 19 år gammel ble hun verdens første største svarte superstjerne i Europa.

Josephine vokste opp USA i et veldig fattig hjem i Saint Louis, Missouri, mor var vaskekone og far var en jødisk trommeslager. Hun var et blandingsbarn av indianer, afrikaner og jøde. En fattig svart jente som ble sendt bort 12 år gammel for å jobbe. Hun ble gift allerede som 13 åring første gang, andre gang som 15 åring med Willie Baker. Han tok henne til Broadway og Plantation Club der hennes karriere startet i en musikal. Hun ble svært populær.
I 1925 flyttet hun til Paris og hun ble en stjerne, en lettkledd danser. Hun fikk folk til å hygge seg og å le, ikke bare i Paris, hun var også så langt nord som til København og Oslo. Hun ble films-skuespiller og stor stjerne, hun spilte inn mange filmer fra 1934- 1955.

Josephine fikk Krigskorset for sitt store motstandsarbeid under 2. verdenskrig. Hun etablerte «Wold Willage» hvor hun adopterte 12 barn, som vokste opp i hennes store hus. Alle hadde ulik etnisk og religiøst bakgrunn. Dessverre gikk hun konkurs i 1969, da var barna blitt voksne. Alle barna fikk hennes etternavn Baker.
I 1971 var hun i NRK hvor programleder Erik Bye ble kjente med henne og fra 1972 var hun en fast gjest hjemme hos Erik og Tove Bye i Asker. Hun hadde store økonomiske problemer, men elsket å ordne huset deres, bake for familien og stelle for dem. Hun døde i 1975 av hjerneslag.

Bildene og smykkene: Smykket har alle nyanser slik hennes liv var. Ansiktet som preger anhenget er en strandstein (fra Mjøsa). Der ser vi hennes indiansk-afrikanske trekk, det ligner faktisk henne.
Josephine var en superstjerne og derfor alle edelsteinene i smykket, ametyst, 2stk apatitter, granat, turkis.
Det grønne Jade kjedet sier noe om hennes store hjerte, ellers sølv og svart onyx, Ipe.


Noen bilder fra prosessen:

Alt er på planleggingstadiet, steinen fra Mjøsa. denne ser ut som er portrettet av 
Josepfine Baker og skal prege smykket.


 
En rød granat øverst og en ametyst nederst. De to amdre er apatitter.
Den turkise er en turkis og treverket er Ipe, ellers sølv.

 Jade kjede og svarte onyks i opphenget. Nærbilde!


Bildet av Josephine Baker er fra 1926, det er veldig kjent. Hun fremstår som en sensuell kabaretsanger i sin eksotiske klesdrakt, banan skjørt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.