onsdag 22. mai 2013

Hederer Inger Hagerup med et smykke


Hommage til:
INGER HAGERUP
Født 1905- 1985
Norsk lyriker og forfatter


Inger Johanne Halsør født i Bergen 1905, ble gift Anders Hagerup.
Inger Hagerup er først og fremst kjærlighetens store lyriker for meg, selv om hun også spiller på mange andre strenger. Kjærlighetsdiktene hennes omhandler veldig ofte kvinne-mann forholdet, og (om de) erotiske bindingene i alle kjærlighetens faser. Hun hadde et problematisk ekteskap med Anders, de giftet seg i 1931. Han var svært stille, som en skygge av Inger, og gikk inn i dype depresjoner.
Inger ville leve moderne, som kvinne var hun opptatt av mulighetene for å leve et fullt liv, både kunstnerisk og erotisk - på tvers av de rådene konvensjoner for et kvinneliv.

Jeg tok for mange, mange år siden Norsk GF og da valgte jeg meg Inger Hagerup som fordypningsoppgave. I barndomshjemmet mitt fant jeg en vakker liten bok som het "Sånn vil du ha meg". Det var en førsteutgave fra 1949 som jeg falt pladask for og skrev oppgave om. Siden den gang har hun betydd ekstra mye for meg.

Inger Hagerup skrev ikke bare kjærlighetsdikt. Under krigen bodde familien Hagerup i eksil, i Sverige og da skrev hun det kjente diktet "Aust-Vågøy" som kom på forsiden i Stockholms avisen og ble utrolig populært. Det ble det store gjennombruddet for henne.
Hun var svært aktiv politisk, jobbet mange år som journalist, teateranmelder og kritiker.

Barnebøkene er kanskje det hun er mest kjent for. De har jeg vokst opp med og de ble hyppig lest til mine barn. De går ikke av moten og mange har i de seinere år blitt tonesatt.

Smykket er i sølv, med noen turkiser (står for visdom og sannhet) og svarte deler med: tre, lava og onyks
Midt foran er det en strandstein, med bilde av den energiske "fruen" i farta.
Hun som aldri kunne tie still, spurte og gravde som liten og ble kalt "Blå musa".
Som eldre kvinne ble hun gråhåret, men like energisk og leken som "Lille Persille" fra et av hennes nonsens dikt.

Et smykke som jeg har er laget til henne, som takk for alle de flotte diktene hun har gitt meg. 

Inger Hagerup skrev tre erindrings romaner fra sin barndom. Jeg har lest alle før, men kom over denne som lyd bok, som hun selv leser inn (vakkert) så  jeg måtte bare minnes henne.

Denne første boka handler om hennes tidligste år fra Bergen. Hun mistet faren sin som småpike akkurat når han skulle bli kompanjong og de kjøpte eget hus.  Moren var overlykkelig og hadde store planer, men hun falt helt sammen når mannen døde. Hun gikk inn i en depresjon som like plutselig opphørte den dagen lillebroren ble utsatt for en nesten ulykke, da våknet moren og husket hun hadde to barn!!!

Moren, Inger og broren var blitt kasteballer og bodde hos ulike slektninger en kort stund av gangen hos hver av dem. Inger synes moren var svært tafatt, hjelpeløs, tiltaksløs og håpløs mor som ikke klarte noen ting, hun hadde heller ingen praktisk sans.
Inger derimot kunne ikke tie stille og ble kalt "Blå musa" hun skulle ha rede på alt og ville vite alt nytt. Hun var nok en oppvakt ung pike.
Sjarmerende fortelling lest av  Inger Hagerup selv.

Annen litteratur jeg har lest om henne:
Boka som sønnen Klaus Hagerup "Alt er så nær meg av " og hennes egen vidunderlige 
diktsamling" Sånn vil du ha meg" som Inger Hagerup gav ut 1949, som jeg faktisk har 1.ste utgaven av. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.