mandag 1. juli 2013

Smykke til Nora GulbrandsenHommage til:
Nora Gulbrandsen
Født 1894- 1978
Norsk keramiker og designer.
 Vi kjenner henne som Norges første kvinnelige industridesigner med virke som sjefsdesigner fra Porsgrunn Porselænsfabrik. 


Litt om Nora Gulbrandsen: Født i Kristiania 1894.

Hun ble utdannet ved statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1923-27 i keramikk og design..
Porsgrunn Porselænsfabrik (PP) ansatte henne som designer, der hun ble kunstnerisk leder fra 1928-1945. Allerede i 1929 ble hun sjefsdesigner og derved Norges første kvinnelige industridesigner. Hun var en målbevisst og sterk kvinnelig leder.

Fargevalget hennes var ganske utradisjonelt og moderne i sin tid. Hun var inspirert og meget opptatt av Bauhaus-stilen. Art Deco er stilen, med de kubistiske formene og funksjonaliteten ble vektlagt.


Dette svarte serviset (bildet) er nok det hun er aller mest kjent for, det ble en bestselger og laget i mengder ved PP. Hun la om hele produksjonen ved fabrikken, til moderne tidsriktig 30 talls-stil. Hun designet 180 ulike modeller i sin tid på PP. Regner man enkeltdeler i servisene snakker vi om 300 ulike design.


Ved siden av sitt arbeidet ved Porsgrund tegnet hun ulike tekstiler, tapeter, glass, bokbind og to messehagler til Trondheim Domkirke.
I 1945 sluttet hun på PP og begynte med eget keramikkverksted i Oslo.


Smykket:
Jeg har brukt store kontraster i form og materialvalg (slik Nora gjorde i sin design). Sølvet som danner midten og side flatene som nedslåtte vinger, med en hard form som stikker opp på midten. I skillet ligger svarte polerte marmorstenger på hver side. På toppen avrundingen som binder sammen disse formene med en bue i sølv. Innenfor en svart oksydert sølv plate og en liten sirkel i gull. Bakplaten har også blitt oksydert, med fresespor. Anhenget henger i tre lærsnorer og avsluttes, med en lås i sølv.
Det er ikke vanskelig å se at dette smykket som jeg har laget er inspirert av Nora Gulbrandsen sine arbeider.


Derfor er det dedikert dette smykket til henne, fra meg.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.