torsdag 18. juli 2013

Middeladerdronningen EllisivHommage til:

 Ellisiv fra Kiev 
Født ca 1025 – ca 1070 eller 1077
Russisk prinsesse, den yngste av fyrst Jaroslavna 1. av Kiev sine barn.
Hennes egentlige navn var Jelisaveta Jaroslavna av Kiev.
Norsk dronning, gift med Harald Hardråde- kong Harald III av Norge.
Dronning Ellisif av Norge, fra 1044-1066

OM:  Middeladerdronningen Ellisiv.

Dronning Ellisiv var Harald Hårdråde - kong Harald III av Norge sin kone. Hennes egentlige navn er var Jelisaveta Jaroslavna, og hun var den yngste av Kiev`s fyrst Jaroslavna sine barn. Fødselsåret er ikke kjent, men antas å være ca. 1024. Moren til Harald synes navnet hennes Jelisaveta var så vanskelig så hun befalte at navnet hennes i Norge skulle være Ellisif. 
Hun var fyrstedatteren til fyrst Jaroslav og hans svenskfødte dronning Ingegjerd Olofsdatter. Jaroslav var fyrste i den vest-russiske riket med sete i Novgorod og Kiev og styrte over Gardarike.

Harald Sigursson (seinere Harald Hardråde) dro bare 15år gammel til Bysants (Miklagard, det som nå er Istanbul). Der var han i tjeneste hos Emiren i hele 15år for å legge seg opp nok penger til medgift for å be om den unge Ellisiv`s hånd. Til fyrst Jaroslavna 1. overraskelse svarte Ellisif  "JA" til Harald og fulgte han til Norge vinteren 1043 eller 1044.

Ellisif var en fritt talende kvinne som ikke var redd for å si hva hun mente, noe Harald beundret henne for. Hun så mange tegn som slett ikke var gode for den maktsyke Harald.  som ville legge hele England under seg, alle hennes forsøk på å stanse ektemannen var forgjeves. Sagaen forteller at hun fulgte med da Harald dro på sin skjebnesvangre tur til England i 1066. Der han falt ved Standford bro i 1066. Men, her er det litt usikkert hvordan historien var for Harald hadde en andrekone/konkubine: Tora Torbergsdatter, som fødte sønnen Magnus- den unge.

Ellisif fikk to døtre med Harald: (En sønn Olav som døde som spedbarn?) Maria, hun døde i 1066. Ingegerd ble seinere Dronning over Danmark og Sverige, til sin død 1120.

Ellisif døde ca 1070 usikkert.??


Ellisiv var en prinsesse som dro med båt(er) fra Kiev, derfor båtformene.
Ekteskapet som forente henne med Harald, var stormfullt  (midten).
Rav var et viktig byttemiddel og der ble betraktet som en varige verdier å ta med seg på en ferd.


Dette er halssmykket, en hyllest til ulike kvinner, men svært ulikt design og stil, dvs de er tilpasset personen som jeg hyller.
Ønsker du å lese om de andre smykkene, ligger de Her under kvinneskikkelser.
1 kommentar:

  1. Veldig fint smykke og bra symbolikk i smykket!
    ha en fin dag fra Kari

    SvarSlett

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.