torsdag 18. juli 2013

Middeladerdronningen EllisivHommage til:

 Ellisiv fra Kyiv 
Født ca 1025 – ca 1067 eller 1070
Russisk prinsesse, den yngste av fyrst Jaroslavna 1. av Kyiv sine barn.
Hennes egentlige navn var Jelisaveta Jaroslavna av Kyiv. (Kiev)
Norsk dronning, gift med Harald Hardråde- kong Harald III av Norge.
Dronning Ellisiv av Norge, fra 1044-1066
OM:  Middeladerdronningen Ellisiv.

Dronning Ellisiv var Harald Hårdråde - kong Harald III av Norge sin kone. Hennes egentlige navn er var Jelisaveta Jaroslavna, og hun var den yngste av Kiev`s fyrst Jaroslavna sine barn. Fødselsåret er ikke kjent, men antas å være ca. 1025. Hun var prinsesse Jelisaveta av Kyiv. 
Hun var fyrstedatteren til fyrst Jaroslav og hans svenskfødte dronning Ingegjerd Olofsdatter. Jaroslav var fyrste i den vest-russiske riket med sete i Novgorod og Kiev og styrte over Gardarike.

Moren til Harald synes navnet hennes, Jelisaveta  var så vanskelig så hun befalte at navnet hennes i Norge skulle være: Ellisiv av Kyiv.

Harald Sigursson f. 1015-1066 (fikk seinere navnet: Harald Hardråde). Han dro bare 15år gammel til Bysants (Miklagard, det som nå er Istanbul). Der var han i tjeneste hos Emiren i hele ca.15år for å legge seg opp nok penger til medgift for å be om den unge Jelisaveta  `s hånd.  Fyrst Jaroslavna 1. ble overraskelse over at Jelisaveta  svarte "JA" til Harald og fulgte han til Norge, vinteren 1043 eller 1044.

Ellisiv var en fritt talende kvinne som ikke var redd for å si hva hun mente, noe Harald beundret henne for. Hun så mange tegn som slett ikke var gode for den maktsyke Harald, han som ville legge hele England under seg. Alle hennes forsøk på å stanse ektemannen var forgjeves. Sagaen forteller at hun fulgte med da Harald dro på sin skjebnesvangre tur til England i 1066. Der han falt ved Standford bro i 1066. 
Dronning Ellisiv fikk to døtre med Harald Hårdråde: (En sønn, Olav som døde som spedbarn?). Hun fikk tvillingene Maria og Ingegerd. Maria, døde i 1066. Ingegerd ble seinere Dronning over Danmark og Sverige, hun død 1120. 

Harald hadde en andre kone/konkubine: Tora Torbergsdatter, som fødte sønnen Magnus Haraldsson 1048-1069. Han styrte Norge i bare tre år, han døde bare 20-21 år gammel.Ellisiv var en prinsesse som dro med båt(er) fra Kiev, derfor båtformene.
Ekteskapet som forente henne med Harald, var stormfullt  (midten).
Rav var et viktig byttemiddel og der ble betraktet som en varige verdier å ta med seg på en ferd.


Dette er halssmykket, en hyllest til ulike kvinner, men svært ulikt design og stil, dvs de er tilpasset personen som jeg hyller.
Ønsker du å lese om de andre smykkene, ligger de Her under kvinneskikkelser.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.