torsdag 11. juli 2013

Smykke til Karen Blixen


Hommage til:
KAREN BLIXEN
Født 1885 - 1962
Dansk forfatter, dikter, story-teller og plantasjeeier i Kenya.


Om Karen Blixen:
Hun het Karen Christine Dinesen født 1885- død 1962. Hun var en dansk forfatter, dikter og storyteller som brukte pseudonymene Isak Dinesen, Osceola eller Pierre Andrezel (til Krim sjangeren)

Karen ble født på Rungsted lund på Nord Sjælland hvor farens familie var godseiere og offiserer, moren var fra en borgerlig slekt. Da Karen var 10 år gammel begikk faren selvmord eller "Fridøden" som det også ble kalt. Han var folketings medlem og hadde fått kjønnssykdommen syfilis som den gang ikke kunne helbredes. Karen vokste opp i trygge og fine rammer med sine fire søsken, mor og mormor på Rungsted lund. Hun manglet aldri noe og hadde en sorgløs og ubekymret oppvekst.

Karen begynte å skrive ned sine fortellinger som ble komedien "Howmod står for fald"(på dansk). Da hun var 18 år begynte hun på Kunstakademiet og gikk der i 2år. Hun forelsket seg hals over hodet i baron Hans von Blixen-Fineche, men hun fikk ikke han. Tvillingbroren ble hennes man seg 14. januar 1914, samme dag som hun kom til Britisk Øst-Afrika giftet hun seg med sin tremenning Bror og ble baronesse Karen von Blixen-Fineche.

De bodde i 4 år på farmen M`Bagathi først, utenfor Nairobi. Så kjøpte de farmen M Bogani som fikk navnet: Karen Coffee Company Ltd. Karen sin mann smittet henne med syfilis, han var utro og de ble separert 1921 og skilt i 1925.
Karen møtte i 1918 den engelske storviltjegeren Denys Finch Hatton og det ble et langvarig kjærlighets forhold til han styrtet med flyet sitt 14. mai 1931. Da forlot Karen Kenya ettersom det var økonomiske depresjon og kaffehøsten hadde vært feilslått i 1929. Hun ble tvunget til å oppgi sitt elskede Afrika og farmen.

Karen flyttet hjem til Danmark og arvet Rungsted lund etter sin mor i 1939. Det var først etter hjemkomsten fra Afrika at hun begynner å skrive for alvor, som 50 åring. Hun skrev sine bøker på engelsk og oversatte de etterpå til dansk.   Hun ble en respektert forfatter blant sine samtidige. Kan nevne at da Ernest Hemingway mottok Nobelprisen i litteratur i 1954 skal han ha sagt:
(Forkortet) det var tre andre som også fortjente prisen, Carl Sandburg, Isak Dinesen (Karen von Blixen-Fineche) og Bernard Benenson.
Karen døde i en alder av 77 år i 1962 hjemme på Rungsted lund, det nå er delvis et museum.. Hun var mye syk etter at hun kom tilbake fra Afrika, og trist over barnløsheten etter syfilisen hun fikk overført fra mannen sin Bror.

Smykket:
Jeg ønsker å dedikere dette smykket til Karen Blixen fordi hun har åpnet mine øyne for så mye innen litteratur, afrikansk kultur og hennes liv spesielt fra Afrika. 
Spesielt er dette smykke, fordi jeg selv har vært i Øst – Afrika, på Zanzibar og plukket korallene. De ble kastet på land av bølgene og var man tidlig ute, fant man mange fine før de ble tråkket istykker av de badende på stranda. Jeg vet at man ikke skal ta koraller, men det var bare noen få jeg tok med. Så man får ha meg unnskyldt. Karen Blixen bodde og hadde plantasje i Øst- Afrika.

Det ligger hvite koraller "Fingerkoraller" langs den hvite lærsnora, festet med sølv og perler som dekor. Anhenget er en "Blondekorall" med en hvit mink som snor seg bakom.
Dette smykket har mye symbolikk, men den enorme forskjell en på rik og fattig i Afrika.
Karen elsket å bruke pels, og hun er svært ofte avbildet med en stor stola rundt halsen. Det var også topp moderne den gang, og hun føs alltid etter at hun flyttet tilbake til Danmark.
Materialbruken er det jeg ønsker å få frem i dette smykket, nært til Karen og hennes liv.

Filmer:  
«Mitt Afrika», bygger på selvbiografien til Karen utkom i 1985 instruert av Sydney Pollack.
«Babettes gjestebud», fra 1987 har handling fra Nord – Norge handling fra tidligere tiders klassesamfunn, nydelig. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.