søndag 28. juli 2013

Amalie Skram


                                       Hommage til
Amalie Skram
norsk- dansk forfatter f.1846- 1905
En viktig kvinne og forløper for kvinnelitteraturenJeg har latt meg inspirere av  livet til Amalie og hennes 1.ste ekteskap, som hun skriver om i boka "Forrådt".  Det ble naturlig å lage et svært organisk smykke, ei nål til henne. Mye av livet hennes var på bølgene blå som skipsfrue, med mannen som kaptein. Han var svært ustadig, hissig og hun svært deprimert i perioder. Derfor har  nålen fått en uregelmessig form, som understerkes med de siselerte strekene oppå formen. Hovedformen kan være som en hånd/klo som holder henne tilbake. Den er laget i en Art Nouveau tradisjonsform som er et tidstypisk for perioden.
Svart marmor som de tyngste tidene og aquamarinene som de lyseste stundene.
Amalie/Ory ser man på toppen, hun vil styre, men hvordan gikk det?
Boka heter forrådt, men hvem forrådte hvem? 


Fra prosessen;Om: Amalie Skram norsk- dansk forfatter f.1846- 1905
En viktig kvinne og forløper for kvinnelitteraturen

Amalie Skram som var født Berthe Amalie Alver, skriver om kvinner og mye av stoffet hun formidler er selvopplevd. Hun vakte stor forargelse med sitt forfatterskap, men etterhvert ble hun akseptert og vi regner henne som en av de store naturalistisk forfattere og banebryter i norsk litteratur.

Amalie opplevde og bli giftet bort 18år gammel med en 30år gammel skipskaptein som hun ikke var glad/forelsket i. Foreldrene hennes var småkårsfolk og det var litt av en klassereise for henne og bli giftet med den mange år eldre erfarne August Muller. Amalie var ikke klar hverken psykisk eller fysisk for dette giftemålet og det var et sjokk og konfliktfylt ekteskap. Hun var med på mange lange reiser til europeiske havner som Australia, Vestindia og Mexico og ble mer bereist enn noen annen norsk dikter. De fikk 2 sønner.

Hun giftet seg seinere i 1884 med den danske forfatteren Erik Skram og det var da hun begynte å skrive bøker.
Hennes fire ekteskapsromaner: Constance Ring 1885, Lucie 1888, Fru Ines 1891 og Forrådt 1892 handler om kjærlighetens ulykke, tragiske følger av dette. Hvordan unge kvinner blir giftet bort ofte til eldre menn av en høyre klasse og hvor lite en kvinne hadde å si i samfunnet og det sosial økonomiske og sosial psykologiske aspektet. Hele hennes forfatterskap omhandler mye biografisk stoff .
Amalie Skram opplevde flere nervesammendrudd og ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Derfra har hun skrevet to romaner som kom ut i 1895.
Hun skrev også den klassiske historien om Hellemyrsfolket, hvor arv og miljø er viktige faktorer.
Hun hevdet selv at hun ville være dansk for hun  ble  ikke  verdsatt,  dømt  og  miskjent  av  sin  samtid her i landet.

3 kommentarer:

 1. Amalie Skram står på en sokkel i stormen på Nordnes i Bergen, like ved der vi bodde før.
  Leste en korrespondanse mellom henne og Bjørnson. Tror nok Bjørnson var imponert over bøkene hennes, men han var ingen trofast venn.
  Et dramatisk smykke til en kvinne med et dramatisk liv.

  Det ble ingen tur til utstillingen din mens vi var på Lillehammer. Mor er gammel og trenger hjelp nå, selv om hun er utrolig sprek til å være 89 år. Hun hadde en del ting som skulle gjøres, det hoper seg jo opp når hun har stort hus og hage. Da er det ikke så vanskelig å prioritere henne og hennes behov når vi er på besøk en ukes tid sommer og vinter. Ser at det bør bli oftere framover. Bra vi er mange søsken som kan besøke og hjelpe henne.
  Dette er jo også kvinneliv og kvinnehistorie.

  Kanskje utstillingen din kan komme til Bergen senere? :)

  SvarSlett
 2. Amalie Skram så opp til Bjørnson en stund har jeg lest også, men hun følte seg sviktet av han når det gjaldt kvinnesaks saker. Nålen er dramatisk som hennes liv, det stemmer.
  At du ikke fikk sett utstillingen, skjønner jeg. Det er ikke bare, bare å dra sin veg når man først har reist hjem til mor. Man blir liksom sugd inn i den verden og all verdens gjøremål.Slik var det med meg de siste årene mor levde også. Og man får en annen kontakt med foreldrene jo eldre man blir, man vil vite mer om så mye som man kansje aldri har tenkt å spørre om før..Helt enig, det er jo kvinneliv og kvinnehistorie.

  Om utstillingen kommer til Bergen vet jeg ikke, det hadde vært spennende.
  Men, fra Maihaugen kom etteravtale to kvinner og jeg viste dem rundt på utstillingen i sommer. De hadde henholsvis hvert sitt særområdet, den ene fra Bjerkebæk og den andre fra Aulestad. Jeg kan ikke si noe mer, men vi får se, hva som skjer....????

  SvarSlett
 3. Takk for at du viste meg dette Ingunn, for noen nydelige smykker du har laget. Det står norsk-dansk forfatter, men hun er da norsk da, og endatil bergenser, både i fødsel og oppvekst. Du som er en fan som meg, skulle tatt deg en tur til Bergen og sett Hellemyrsfolket, en sterk hylles til sterke Amalie

  SvarSlett

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.