søndag 28. juli 2013

Nålen til Amalie Skram


                                       Hommage til
Amalie Skram
norsk- dansk forfatter f.1846- 1905
En viktig kvinne og forløper for kvinnelitteraturenJeg har latt meg inspirere av  livet til Amalie og hennes 1.ste ekteskap, som hun skriver om i boka "Forrådt".  Det ble naturlig å lage et svært organisk smykke, ei nål til henne. Mye av livet hennes var på bølgene blå som skipsfrue, med mannen som kaptein. Han var svært ustadig, hissig og hun svært deprimert i perioder. Derfor har  nålen fått en uregelmessig form, som understerkes med de siselerte strekene oppå formen. Hovedformen kan være som en hånd/klo som holder henne tilbake. Den er laget i en Art Nouveau tradisjonsform som er et tidstypisk for perioden.
Svart marmor som de tyngste tidene og aquamarinene som de lyseste stundene.
Amalie/Ory ser man på toppen, hun vil styre, men hvordan gikk det?
Boka heter forrådt, men hvem forrådte hvem? 


Fra prosessen;Om: Amalie Skram norsk- dansk forfatter f.1846- 1905
En viktig kvinne og forløper for kvinnelitteraturen

Amalie Skram som var født Berthe Amalie Alver, skriver om kvinner og mye av stoffet hun formidler er selvopplevd. Hun vakte stor forargelse med sitt forfatterskap, men etterhvert ble hun akseptert og vi regner henne som en av de store naturalistisk forfattere og banebryter i norsk litteratur.

Amalie opplevde og bli giftet bort 18år gammel med en 30år gammel skipskaptein som hun ikke var glad/forelsket i. Foreldrene hennes var småkårsfolk og det var litt av en klassereise for henne og bli giftet med den mange år eldre erfarne August Muller. Amalie var ikke klar hverken psykisk eller fysisk for dette giftemålet og det var et sjokk og konfliktfylt ekteskap. Hun var med på mange lange reiser til europeiske havner som Australia, Vestindia og Mexico og ble mer bereist enn noen annen norsk dikter. De fikk 2 sønner.

Hun giftet seg seinere i 1884 med den danske forfatteren Erik Skram og det var da hun begynte å skrive bøker.
Hennes fire ekteskapsromaner: Constance Ring 1885, Lucie 1888, Fru Ines 1891 og Forrådt 1892 handler om kjærlighetens ulykke, tragiske følger av dette. Hvordan unge kvinner blir giftet bort ofte til eldre menn av en høyre klasse og hvor lite en kvinne hadde å si i samfunnet og det sosial økonomiske og sosial psykologiske aspektet. Hele hennes forfatterskap omhandler mye biografisk stoff .
Amalie Skram opplevde flere nervesammendrudd og ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Derfra har hun skrevet to romaner som kom ut i 1895.
Hun skrev også den klassiske historien om Hellemyrsfolket, hvor arv og miljø er viktige faktorer.
Hun hevdet selv at hun ville være dansk for hun  ble  ikke  verdsatt,  dømt  og  miskjent  av  sin  samtid her i landet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.