onsdag 5. mai 2021

Halldis Moren Vesaas, Norsk forfatter

 

Hommage til

Halldis Moren Vesaas

1907 - 1995

Lyriker, oversetter, nynorsk forkjemper og kulturarbeiderHalldis Moren vokste opp på gården Moren i Trysil, i et kulturrikt miljø. Faren hennes var forfatteren Sven Moren. Hun utdannet seg som lærer på Elverum Lærerskole og jobbet noen år som lærer i Hamar og Oslo. Hun møter forfatteren Tarjei Vesaas, de fant fort tonen og giftet seg i 1934. De bosatte seg i Vinje i Telemark på gården Midtbø.

Halldis var aktiv på mange felt i kulturlivet. Hun gjendiktet og oversatte mye for det Det norske teateret. Nynorsk var språket som hun alltid skrev på. I Vinje var hun også engasjert i mange lokale kultur og samfunnsoppgaver.

Hennes forfatterskap viser en bevisst, men sjelden konfliktsøkende kamp for kvinners rettigheter. Retten til egen inntekt, eget arbeidsbord og selvstendighet, går som en rød tråd gjennom det selvbiografiske hun har skrevet.

Tematikken i Halldis sine diktsamlinger, er opplevelser og følelser hos kvinner gjennom de ulike livsfasene: ungdom, forelskelse, parforhold i lykke og motgang og, morsrollen. Den siste diktsamlingen skildrer den modne og, moderne kvinnes glede ved ny kjærlighet.

Det er den siste diktsamlingen jeg har hentet diktet jeg har blitt inspirert til i smykket mitt. «Kysset i heisen».

Hun ble enke på syttitallet og flyttet til Oslo. Hun og skuespilleren Gisle Straume ble kjærester i 1985.

Da hun sjenert fortalte dette til sønnen Olav, sa hun: Livet er ikke slutt om man blir enke som 62 åring. "Forelska - Det er som eld i gamle hus.

Hun gav ut åtte diktsamlinger, barnebøker, romaner, sakprosa og oversatte mange bøker. Skrev to bøker om samlivet med Tarjei Vesaas og en biografi om faren, Sven Moren.

Sønnen Olav Vesaas skriver i biografien sin om moren, Halldis fra 2007: «Hun ble styrt av to krefter – dikterkunsten og skuespillerkunsten».

Hun ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1984 og fikk flere andre høythengende priser.Halldis Moren Vesaas, døde 87 år gammel. Etter et langt og opplevelsesrikt liv.

 

Smykket: "Forelska - Det er som eld i gamle hus" Halskjede eller, brukes som brosje.Materialer: Sølv, nøttetre, sort og hvit marmor, orange plexiglass og naturstein


Fra dikt-samlingen «Livs hus» utgitt 1995. FERDAMINNE FRÅ SOMMAREN 1985

 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.