fredag 22. september 2023

Rosa Luxemburg 1871 - 1919. Nye "Hommage smykker" til Polen utstillingen.

           Hommage til:

Rosa Luxemburg 
   

Hommage til:

Rosa Luxemburg

 1871, Zamose, Polen – 1919, Berlin

Polsk revolusjonær politiker, filosof, redaktør og forfatter 

Rosa, døpt Rozalia Luksenburg, født i Zamosc i Sørøst Polen, i den russiske tsar-styrte delen av Polen. Den velstående jødiske familien flyttet til Warszawa, for å sikre barnas fremtid. Rosa gikk på byens beste pikeskole, der var det forbudt å snakke polsk. 16 år gammel ble hun med "Proletariat" en sosialistisk undergrunnsorganisasjon. Tsarens hemmelige politi, fikk vite at hun mislikte det Russiske keiserdømme som styrte Polen. Det ble farlig, en prest hjalp henne så hun kom seg til Zürich, Sveits i 1889.

Leo Jogiches (kjæresten) og Rosa, grunnla i 1893 et tidsskrift hvor hovedtema var å støtte arbeidernes-saker, og kampen mot kapitalismen. Hun ledet den sosialistisk bevegelse, som kjempet for en mer rettferdig verden, hvor det skulle være sosialisme nedenfra, -fra folket. Ikke en ene-hersker som styrter, - diktatur. Målet var en bedre og mer rettferdig verden, mot kapitalismen, kvinne-undertrykking og antisemittismen.

Rosa utdannet seg ved universitetet i Zürich, studerte filosofi og samfunnsøkonomi. Tok doktorgrad i økonomi i 1897, som en av de første kvinnene i Europa. Hun utgav 8 bøker. Flyttet til Berlin, giftet seg proforma med en tysker, fikk tysk statsborgerskap og stemmerett. Engasjerte seg på venstrefløyen SPD, og fikk politisk innflytelse i partiet. 

 1.verdenskrig bryter ut 1914, Rosa var krigsmotstander. Freds-hissing var en forbrytelse og Rosa ble anklaget for sivil ulydighet. "Rosa ble en trussel mot rikets sikkerhet" hun ble et viktig navn, og fengselet, det skulle bli mange lange fengselsopphold. Hun var med å lage div. illegale aviser under 1, verdenskrig. Hun var redaktører i avisa "Den røde fane". Hun gikk i dekning. Den 15 januar 1919 ble hun tatt, mishandlet av høyere ekstreme. Rosa ble skutt i hodet og liket blir kaste i Landwerhr-kanalen, i Berlin.                                                                                 

Halssmykke: «Ved reisens slutt» sølv, svart marmor, kalsitt, naturstein, lær. Liket av Rosa, 47 år gammel fløt av gårde, det ble funnet 31 mai. Rosa ble gravlagt den 13. juni 1919 på Friedrichs Felde kirkegård i Berlin. Begravelse følge ble fulgt av rundt 200 000 mennesker i stille protest og sorg.  ©


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jeg viste egentlig lite om henne før jeg satte meg ned å studerte henne, en spennende kvinne som har betyd mye for mange. En kvinne som torde stå opp mot urettferdigheten.

      Slett

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.