onsdag 14. august 2013

"Orientekspressen", Agatha ChristieAGATHA CHRISTIE
Født 1890- 1976
Engelsk kriminal forfatter
«Mordet på Orientekspressen»
Om Agate Christie:
 Agatha Mary Clarissa Christie, født Miller i 1890 og døde 85 år gammel i 1976. Hun var en britisk forfatter som skrev rundt 80 kriminalbøker og solgte/selger enormt bra enda. Mange av hennes fortellinger har blitt filmatisert, deriblant» Mordet på Orientekspressen» som jeg synes var veldig spennende. Ikke så mye det kriminelle i fortellingen, for jeg er ikke så glad i krim.
Landskapet og toget som slynger seg gjennom Europa, alt som endret seg underveis mens man satt å kunne nyte alt gjennom vinduene av folkeliv og tradisjoner. Selv det vakre interiøret, maten, serveringen, stemningen og med passasjerene som det fortelles om i denne historien, fantastisk fascinerende.

Hennes verker har blitt oversatt til over 100språk og hennes største frontfigurer er Miss Maple og Hercule Poirot, som begge er godt kjent gjennom fjernsynsserier. Christies skuespill «The Mousetrap» er et av tidenes største teatersuksesser. Det har spilt sammenhengende i London siden 25.november 1952 og er ikke tatt av plakaten enda.(ca. 20 000 forestillinger).

Under første verdenskrig jobbet Agathe som sykepleier og var gift med en flyger i Royal Flaying Corps. De hadde en datter sammen, men når hun oppdaget at han bedro henne med en annen, ble de skilt i 1926.
Seinere jobbet Agathe på et apotek, noe som vi skjønner hun har mye peiling på når vi leser bøkene hennes. Mange av mordene er utført med gift. Hun utga sin første roman «The Mysterious Affeir at Styles” i 1920. I 1930 giftet hun seg med arkeologen Max Mallowan. Hun valgte å fortsette å bruke etternavnet Christie. Paret bosatt seg på eiendommen Greenway i Torquay, der den eneste statuen av henne finnes.

Agathe Christie skrev også under pseudonymet Mary Westmacott, det ble seks bøker.
Hun fikk en mengde priser og utmerkelser og det finnes en Agathe Christie festival og en «Mile» med hennes navn. Dvs en spasertur langs promenaden fra Grand Til Imperial Hotel i Torquay, England.

Materialer:  Sølv, kobber i vognene og gull i røyken

Her ser du Orientekspressen tøffe gjennom landskapet.
Sølv, kobber i vognene og gull røyk.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.