onsdag 14. august 2013

"Orientekspressen", Agatha ChristieAGATHA CHRISTIE
Født 1890- 1976
Engelsk kriminal forfatter
«Mordet på Orientekspressen» Agatha Mary Clarissa Christie, født Miller i 1890 og døde 85 år gammel i 1976, hun var en britisk forfatter som skrev rundt 80 kriminalbøker og solgte/selger enormt bra enda. Mange av hennes fortellinger har blitt filmatisert, deriblant .....

 »Mordet på Orientekspressen» som jeg synes var veldig spennende. Ikke så mye det kriminelle i fortellingen, for jeg er ikke så glad i krim. Men i interiøret, stemningen og helheten dette skapte.

Her ser du orientekspressen tøffe gjennom landskapet.
Sølv, kobber i vognene og gull røyk.


Hennes verker er oversatt til over 100språk og hennes største frontfigurer er Miss Maple og Hercule Poirot, som begge har hatt egne fjernsynsserier. Christies skuespill «The Mousetrap» er et av tidenes største teatersuksesser. Det har spilt sammenhengende i London siden 25.november 1952 og er ikke tatt av plakaten enda.(ca. 20 000 forestillinger).

Under første verdenskrig jobbet Agathe som sykepleier og var gift med en flyger i Royal Flaying Corps. De hadde en datter, men han bedro henne, så de skiltes i 1926.
Seinere jobbet Agathe på et apotek, noe som vi skjønner hun har mye peiling på når vi leser bøkene hennes. Mange av mordene er utført med gift. Hun utga sin første roman «The Mysterious Affeir at Styles i 1920. I 1930 giftet hun seg med en arkeolog Max Mallowan, men hun fortsatte å bruke navnet Christie. Bosatt på eiendommen Greenway i Torquay, der den eneste statuen av henne finnes.

Agathe Christie skrev også under pseudonymet Mary Westmacott, 6 bøker.
 Hun fikk en mengde priser og utmerkelser og det finnes en Agathe Christie festival og en «Mile» med hennes navn. Dvs en spasertur langs promenaden fra Grand Til Imperial Hotel i Torquay.

Stoffet er stort sett hentet fra Wikipedia

Nå er utstillingen historie! 
Men jeg skal vise noen av stol installasjonene også.....kommer!

1 kommentar:

 1. Agatha Christie må selvfølgelig være med!
  For en morsom nål! :)
  Jeg har lest mye av henne. Lett underholdning.
  Elsker filmene med Poirot. Særlig de første. De har stil og eleganse i kostymer og interiør.

  Denne utstillingen fortjener å vises flere steder!

  SvarSlett

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.