mandag 12. april 2021

Anne Brannfjell, Norsk helbrederske fra Gjøvik.

 

 
Anne Brannfjell, fra  Gjøvik må med når utstillingen er på BiriUtstillingen skal være på Galleri Fjordheim, Biri 8.mai-6.juni 2021

Hommage til

ANNE BRANNFJELL

 1815 -1905, Gjøvik, 

Hun regnes som en av våre mest kjente kloke koner, signekjerringer, helbrederske og folkemedisiner.  

Hun fikk tilnavnet "Signekonenes dronning»        

Anne ble født på husmannsplassen Sevald, under Mustad gård på Gjøvik. Anne var bare 15 år da hun ble kjent med en kvinne ved navn Elseby, hun de kalte en trollkyndig kone. Elseby bodde på husmannsplassen Benerud på Biri. Av henne skjønte og lærte Anne at hun hadde også hadde gaven til å helbrede og se hva som plaget folk. Anne hadde skjønt det tidlig at hun var annerledes, men skjemtes over det og skjulte det for alle. Anne ble i sin tid Norges mest kjente kloke kone på slutten av 1800 tallet. Like kjent som vi i dag kjenner Snåsamannen!

Anne opplevde som ung jente å falle og slå seg da hun var på veg hjem med vasken til Fru Mustad. Vasken på marka og hun blødde stygt. Plutselig hadde Elseby, den kloke kona fra Biri stått foran henne. Hun var ute og plukket urter og blomster for helbredelse. Elseby renset såret hennes med groblader og skylte klesvasken for Anne. Denne historien glemte hun aldri.

Da en nabo hadde skadet seg i skogen og svevde mellom liv og død, dro hun til Elseby og fikk hjelp. Fru Mustad trodde ikke på trollkunstene til Elseby og ville lage problemer for Anne om hun hentet henne, men Anne trosset fru Mustad og dro til Biri og hentet Elseby. Mannen sitt bein og søsteren Kirstine som også var syk, ble helbredet.

Midtsommeraften 1840 skulle Anne på dans, men møter tilfeldig på Elseby. Hun var ut for å plukke urter og røtter, Anne ble med og sanket, og Elseby sier direkte til Anne: "Du har gaven som kan helbrede og se, bruk den».

Anne hadde blitt kjent med paret Øyset, i et juleselskap som tjenestejente på Mustad gård, der hun hadde laget et godt brygg til Andrea Øyset, som hostet så stygt. Fru Mustad kom en dag med et brev om at Anne kunne få jobb i Christiania, hos Andrea og Herman Øyset. Dette ble et vanskelig valg for Anne, skulle hun velge Christiania eller lære mer av Elseby? Christiania ble valgt og i 1841, ble hun tjenestejente hos Andrea og Herman Øyset.                      

Andrea ble etterhvert svært syk og mannen som var den kjente gullsmeden Øyset var mest opptatt av arbeidet sitt, å lage Arvefyrstekronen. Anne ble gravid med Herman Øyset, men hans syke kone måtte ikke få vite det, så Anne ble sendt vekk før barnet ble født. Hun fødte sønnen Christian og plutselig var hun på bar bakke. En jente med et barn på armen hadde ikke mange muligheter i Christiania. Hun måtte bruke det hun kunne og husket Elseby sine ord. Hos Beret, trollkjerringa på Kampen fikk hun komme, først på prøve. Beret og Anne jobbet sammen og av henne lærte Anne mye om helbredelse og sykdomstegn.

Sommeren 1848 treffer Anne en ung mann med navn Kristen Evensen og de gifter seg. Hans eiendom lå under Brannfjell, på Ekeberg der Kristen eide husmann plassen Ekerberglien. Det var kort veg til skogen med urter og blomster som kunne samles og brukes som medisin. Familien vokste, og Anne sitt ry som helbreder like så. Anne ble 90 år gammel og døde i 1905.

                                                                                                                                                             Smykket: «Helbredersken» Ballblommer i 925 i sølv, på sølv klave og ferskvanns perler.                                                               

 

Anne var som Snåsamannen en dame som ikke tok seg betalt. Det står en skulptur av Anne Brannfjell på Ekeberg, laget av Kirsten Kokkin. Kilde boka: Gaven av Ellen Vahr

                                 


2 kommentarer:

 1. Så spennende! Og så nydelige smykker! Du er veldig produktiv. Nå har jeg fått melding om at jeg skal få vaksine i nærmeste framtid, så da håper jeg å kunne reise til Østlandet i sommer. Men det blir vanskelig for meg som ikke kjører bil å komme meg til dette galleriet, dessverre. Håper du viser oss masse bilder! Mannen min er for ung til å få vaksine i denne omgang, han er under grensen som regnes som "eldre"! :)
  Masse lykke til med den nye utstillingen! Hilsen Jorun

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Jorunn. Jeg skal legge ut bilder etter hvert. Dette smykket er til en kvinne som heter Anne Brannfjell og ble født på en husmannsplass på Gjøvik, under Mustad gård. For hundre år siden var hun like kjent som snåsamannen. Hun var en klok kone som hadde gaven og kunne se og kunsten med å bruke blomster til medisin. Dette smykket er i sølv, med ferskvannsperler og er inspirert av ballblommer som hun brukte som medisin.
   Vi har også takket ja til sprøyte, så håper vi får den snart.

   Slett

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.