mandag 24. august 2020

Pan Yuliang, 1899-1977, kinesisk -fransk malerinne.


Hommage til
Pan Yuliang
Født 1899 i Kina – død 1977 i Paris.
Kinesisk foreldreløs jente som ble solgt til et bordell og ble en kjent eksil kinesisk kunstner i Frankrike.

                               
            
Pan Yuliang, fakta om denne Kinesiske kvinnen: Som 14 åring ble Pan Yuliang solgt av sin onkel til et bordell, for å betale hans opiums gjeld. Onkelen hadde ansvaret for henne etter at foreldrene døde. Av onkelen hadde hun lært mye om poesi, og den velhavende embedsmannen Pan Zanhua fikk øynene opp for jenta og forelsket seg i henne på bordellet i Wuhu i Anhui. Han kjøpte henne fri fra bordellet, tok henne med til Shanghai, giftet seg med henne som annen hustru (konkubine). Slik fikk hun et nytt liv i Shanghai. 
Hun begynte som første kvinne ved Shanghai kunstakademi og var seinere elev ved Kunstakademiet i Paris.
I Shanghai ble hun kjent for akt-tegningene sine, særlig av kvinner. Hennes tegninger krenket normene i Kina og de skapte veldig mye debatt om kunsten hennes. På grunn alt kaoset rundt henne ble hun i 1937 nødt til å flykte tilbake til Paris, der hun hadde studert. Å flytte tilbake til Frankrike ble naturlig for henne, der kunne hun fortsette sin tegne- og malerkarriere. Der skapte hun seg etter hvert et navn, og ble fakultetsmedlem på École des Beaux Arts.
Hun virket i Paris i førti år. Eksil kinesiske kunstnere i Frankrike valgte henne til formann for Den kinesiske kunstnerforening i Frankrike. Hun ble en kjent kunstner og hun hadde mange internasjonale utstillinger, særlig i Storbritannia, USA, Tyskland, Japan; Italia, SveitsBelgia og Hellas. Hun tegnet, malte, laget linoleumstrykk og skulpturer.  Innkjøpt av eks: kunstmuseet for moderne kunst, Pompidou- senteret i Paris og Kinas nasjonal museum i Beijing. Hun levde i Paris til frem til sin død i 1977. Begravet på Cimetière du Montparnasse. Dro aldri tilbake til Kina.

Jeg ble kjent med Pan Yuliang gjennom boka «Maleren fra Shanghai» av Jennifer Cody Epstein,  en vakker historie om en jente som går fra å være prostituert til å bli en kunstner. Denne romanen bygger på biografisk fakta om hennes.  Fra det politiske som skjedde i Kina, hennes liv som kvinne, alt hun gikk igjennom: fra prostituert,  kvinnelig kunstelev, utøvende kunstner, andrehustru og diktingen og mye mer. Tankene og følelsene som er i boka forfatterens tolkning og er fri fantasi, derfor kalles det roman.
Kunsten og samtiden er svært sentral i boka. Et fantastisk flott grep har forfatteren fått til når hun forteller om hvordan Yuliang begynner å se og bli opptatt av kunst. Det er også veldig mange fine sekvenser om bilder og bildekunst. Både malerteknisk og samtidige kunstnere i Kina og Europa. Om stilarter, impresjonistene, pointillisme lys, fargepaletter, komposisjonstematikk, slitet med å være kunstner osv..

Her fortelles det om hvordan det var og voks opp i Kina i begynnelsen av 1900. Vi hører om skikker og hva som blir ansett som vakkert i Kina. Hvordan det var å være kvinne i Kina og kunstelev. Snørte ben  som må ha vært tortur for kvinnene. Pan Yuliang fikk myket opp beina sine slik at de blir nesten naturlige igjen. Kina var på denne tiden i en veldig endring og Yuliang sin spesielle bakgrunn og motivvalg vekket sterke reaksjoner i Kina.

Filmen: “A Soul Haunted by Painting” filmen om Pan Yuliang, fra 1994 med Gong Li. Hovedrollen, bygger på boka.
Over til høyre: To av hennes malerier.

Smykket: «Maleren fra Shanghai» er laget med en jade stein innkjøpt og emaljekuler innkjøpt i Kina. Sølv som vrenger og vrir seg, de har en mørk oksydert side og en lys blank side.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.