tirsdag 28. mai 2013

Pan Yuiang, kinesisk- fransk maler f1899-1977


Hommage til

Pan Yuiang
Født 1899 i Kina – død 1977 i Paris.


Født 1899 i Kina – død 1977 i Paris.
Kinesisk foreldreløs jente som ble solgt til et bordell og ble en kjent eksilkinesisk kunstner i Frankrike.


Dette smykket har jeg laget av en jadestein innkjøpt i Kina og emaljekuler innkjøpt i Kina.
Sølv som vrenger og vrir seg, de har en mørk oksyder side og en lys.

Pan Yuliang, fakta om henne:
Som 14-årig jente ble hun solgt av sin opiumsforgjeldede onkel til et bordell i Wuhu i Anhui etter foreldrenes død. Her tiltrakk hun oppmerksomhet fra den velhavende embedsmannen Pan Zanhua. Han kjøpte henne fri fra bordellet, tok henne med til Shanghai og giftet seg med henne som annenhustru. Hun begynte å tegne og dro senere til Paris for å studere.
Tilbake i Shanghai ble hun meget kjent for akttegninger, særlig av kvinner. Hennes tegninger krenket normene i Kina og skapte meget debatt der. På grunn av dette ble hun i 1937 nødt til å flytte tilFrankrike for at fortsette sin tegne- og malerkarriere der. Der skapte hun seg etterhvert et navn, og ble fakultetsmedlem på École des Beaux Arts.
Hun virket i Paris i førti år. Eksilkinesiske kunstnere i Frankrike valgte henne til formann for Den kinesiske kunstnerforening. Hennes arbeider ble utstilt internasjonalt, særlig i StorbritanniaUSA,TysklandJapanItaliaSveitsBelgia og Hellas.
Hun tegnet, malte, laget linoleumstrykk og skulpturer. Hun levde i Paris til sin død i 1977. Hun ble begravet på Cimetière du Montparnasse.

Boka om Pan Yuiang:
      Maleriene hennes som ligger på nettet

     En sterk roman  om en spennende kvinne. 

Denne boka er om den kinesiske kunstneren Pan Yuliang (1899- 1977). 
Boka starter i Kina, der vi møter den foreldreløse 14 år gamle jenta. Hun blir solgt av sin onkel til et bordell ( Herlighetens hus) for å betale onkelens opiumsgjeld.
Av onkelen hadde hun lært mye poesi , noe som var grunnen til at en embetsmann forelsket seg i henne og kjøpt henne fri. Hun ble hans konkubine (andre kone) slik fikk hun startet et nytt liv Shanghai i 1920årene.

Denne boka er spennende på mange vis, den har så mange sider. Det er jo en faksjon roman, hvor mange ting er kjent fra hennes liv. 
Alt fra historien rundt det politiske som skjedde i Kina, hennes liv som kvinne, prostituert, kvinnelig kunstelev, utøvende kunstner, andrehustru og diktingen og mye mye mer satt opp mot.- Forfatterens tankene og følelsene som er  fri fantasi og tolkning, men som er nydelig beskrevet.

Eks: Kina i begynnelsen av 1900, om livet da.
Skikker og hva som blir ansett som vakkert i Kina. Snørte ben feks som må ha vært tortur for kvinnene.
Pan Yuliang sin mann er moderne og hun får myket opp beina sine slik at de blir naturlige igjen.
Hvordan det er å være kvinne i Kina og kunstelev. Kina er i denne tiden i en veldig endring og Yuliang sin spesielle bakgrunn og motivvalg vekker sterke reaksjoner. Og til slutt: Mannen som hun velger å reise fra, slik at hun i Europa kan få kunstnerisk frihet. 

Da jeg var i Kina i 2005 snakket guiden vår hele tiden om Japanerne som "de små svarte Jævlene", og her er det også godt omtalt. Spennede sett med  historiske øyne også.  

Kunsten og samtiden er svært sentral i boka. Et fantastisk flott grep har forfatteren  fått til når hun forteller om hvordan Yuliang begynner å se og bli opptatt av kunst. Det er også veldig mange fine sekvenser om bilder og bildekunst. Både malerteknisk og samtidige kunstnere i Kina og Europa. Om stilarter, impresjonistene, pointelisme lys, fargepaletter, komposisjonstematikk, slitet  med å være kunstner osv. Veldig interessant synes jeg.

En fantastisk historie om en jente som går fra og være prostituert til å bli den første kvinnen som studerer  ved Shanghai kunstakademi. Hun studerte også i Paris og Roma. Hun dro fra Kina i 1937 og dro aldri tilbake. Hun levde i Paris til 1977 hvor hun døde fattig, sies det i boka.

Så nå må jeg se og få tak i filmen om henne: Filmen som er laget om henne heter: 
A Soul Haunted by Painting - Film about Pan Yuliang fra 1994 med Gong Li i hovedrollen.

Les mer om kunstneren Pan Yuliang her:
http://history.cultural-china.com/en/48History7560.html   Lydboka er innlest av Ingrid Vollan og varer ca12 timer
En spennende, god og flott bok!

2 kommentarer:

 1. Et nydelig smykke med så mye omtanke bak hver minste detalj!
  For en sterk historie! Det er noe å lære av når vi ( jeg) surmuler litt over småting! Livet kan ta aldeles uventede veier!
  Tusen takk for disse lærerike, sterke. flotte smykkene og fortellingene om flotte kvinner!
  Du gjør en kjempejobb!
  Jeg får tårer i øynene hver gang.

  SvarSlett
 2. Dette er en spennende måte å jobbe på. Den gir meg masse energi og impulser!
  Men, litt sært og det blir svært ulike produkter i stil, formuttrykk og farger.
  Slik må det bare bli og det synes jeg er morsomt!

  SvarSlett

Hyggelig om du skriver en kommentar til meg!
Det setter jeg pris på.